Канадската полиция може да дешифрира BBM съобщенията от 2010 година

  Ключов акцент при продажбите BlackBerry и нещо, на което потребителите на смартфоните им често наблягат, е сигурността. Оказва се обаче, че канадската полиция (засега се знае само за тях), може да заобиколи цялата тази работа със сигурността.

  Според документи, Royal Canadian Mounted Police (RCMP) могат да декриптират изпратените през BBM съобщения. За периода 2010-2012 година, те са декриптирали над 1 милион съобщения. Операцията се е казвала Project Clemenza и е довела до признанието на седем души, за заговор за убийство.

  Защитени от подслушване са били само тези потребители с BlackBerry, които са използвали Enterprise сървърите на компанията, защото се генерират техни криптиращи ключове.

  Обикновените потребители (тези, които не са с BES), са разчитали на peer-to-peer кодирането, базирано в устройствата им. По някакъв начин, RCMP са се докопали до декриштиращ ключ и са отключили BBM съобщенията. Въпросът е “Как?”…

  Как и откъде полицията разполага с дешифриращ ключ? Никой не може да каже на този етап, но според документите BlackBerry са имали “някакъв вид работни отношения” с федералната полиция на Канада, най-малкото що се отнася до прихващането на BBM съобщения. Разбира се, имайки предвид, че ФБР получиха помощ от трета страна за злополучния iPhone 5c, не е изключено и в този случай, да има замесен трети играч.

  Според Engadget обаче, най-простичният и логичен отговор е, BlackBerry да са дали на канадските власти въпросният достъп. Освен това, исторически погледнато, BlackBerry предоставят необходимото на властите, в случай че положението стане “напечено”.

  Остава въпросът, дали канадската полиция все още разполага с декриптиращ ключ за BBM съобщенията за обикновените BlackBerry потребители? И кой и още има подобен ключ (ако има)?

  BlackBerry са отказали да коментират темата пред Engadget.

  чрез engadget и theverge