Чен не казва, дали BlackBerry са дали декриптиращите ключове на канадската полиция

В понеделник писахме, че канадската полиция, може да дешифрира BBM съобщенията от всички BlackBerry устройства, които не са свързани към корпоративен сървър (BES).

Джон Чен, CEO на BlackBerry, не казва категорично, че са предоставили дешифриращите ключове на канадските власти, но споменава за ползите от сътрудничеството с правоохранителните органи (вижте оригиналния блог пост).

“Ние винаги сме ясна позиция, че технологичните компании, като добри корпоративни граждани, следва да спазват разумни, законни искания за достъп”

BlackBerry използват два отделни слоя при криптирането – този на BlackBerry устройствата и втори, генериран от корпоративния сървър на компанията (BES). Всички собственици на BlackBerry устройства, които не са свързани към BES, използват идентичен ключ. Именно с този ключ разполага полицията в Канада и са използвали по проекта “Project Clemenza”.

“В нито един момент, BES потребителите не са намесени. Нашите BES сървъри продължават да са непробиваеми и без “задна вратичка” казва още Чен.

Очевидно, Чен не казва, дали BlackBerry са предоставили въпросния дешифриращ ключ на полицията, като измества темата към BES потребителите и че те не са пострадали по никакъв начин.

Как според Вас, трябва да се приеме това изказване – BlackBerry ли да представили ключа на полицията или не? Кажете какво мислите в коментарите.