За никога не е тайна, че BlackBerry не са това, което бяха само до преди 5-6 години. Компанията отчаяно се опитва да заеме своето място на мобилния пазар, но толкова често мени стратегият си, че дори на нас феновете, ни е трудно да разберем какво точно се опитват да направят. Те зарязаха прекрасната си BlackBerry 10 мобилна платформа (заради малкия брой приложения) и се насочиха към Android с първия си BlackBerry Priv смартфон. Е, той не се оказа толкова успешен, колкото би им се искало, най-вероятно заради високата си цена. Сега и “с едно наум”. Чен и компания залагат на второто си Android устройство – BlackBerry DTEK50.

DTEK50 звучи странно, нали? Целта не е да затруднява потребителите, а да са различни. DTEK50 идва от DTEK приложението на компанията, грижещо се за сигурността в смартфона Ви. Най-важното за DTEK приложението е, че то показва слабите места и настройки в смартфона, така че потребителите лесно и без да са специалисти в областта, да могат максимално да защитят устройството си. Иначе казано, BlackBerry винаги са се славили със сигурността в смартфоните си и сега с Android устройствата си – отново залагат на това. Тук поне са последователни – поздравления.

Основни акценти в хардуера на BlackBerry DTEK50:

 • изработен от TCL
 • 147 x 72.5 x 7.4 мм, тегло 135 грама
 • 5.2 инчов IPS LCD дисплей, 1920 х 1080 пиксела, 424ppi
 • Snapdragon 617 чипсет: осемядрен, Adreno 405 графичен ускорител
 • 3GB RAM
 • 16GB вградена памет
 • microSD карти (до 256GB), Adoptable Storage
 • 13MPx основна камера, LED, F/2.0 бленда, phase-detection автофокус, HDR, 1080p @60fps видеозапис
 • 8MPx селфи камера, LED, F/2.2 бленда, 1080p @60fps видеозапис
 • 2610 mAh батерия
 • microUSB USB On-The-Go
 • стерео високоговорители

Основни акценти в софтуера на BlackBerry DTEK50:

 • Android 6.0.1 Marshmallow
 • BlackBerry приложения: Launcher, BlackBerry Hub, Mail, Calendar, BBM, Productivity Hub, BlackBerry Keyboard
 • DTEK приложение за защита на смартфона
 • Adoptable Storage опция за обединяваме на паметта на microSD картата с основната памет

Лично мнение:
Николай Великов

Като бивш BlackBerry потребител, вероятно съм малко пристрастен към моделите на компанията, но в същото време и доста критичен, знаейки какво е било преди.

От една страна, няма как да сравня DTEK50 с Android операционната система на Google, с което и да е устройство на канадците със собствената им BB10 мобилна платформа. Разбирайте, че лично за мен, устройствата с BB10 са по-добри… Липсата на приложения за BB10 принуди BlackBerry, да създават Android смартфони и вече се примирих с това.

От друга страна, DTEK50 определено е огромна крачка напред от BlackBerry Priv – той без проблем ще се справи с ежедневните Ви задачи, има приятен дизайн и страхотен звук. Не на последно място и за разлика от BlackBerry Priv – DTEK50 е на съвсем прилична цена за смартфон във високия среден клас.

За да бъдат различни и полезни, BlackBerry са добавили редица техни приложения в DTEK50, които няма как да не Ви направят впечатление.

BlackBerry Hub е може би най-добрата идея, реализирана някога за мобилно устройство. Обединява цялата Ви комуникация на едно място, има жестове за още по-лесна навигация и е нещо, което със сигурност ще Ви хареса. Взаимстван то BB10, BlackBerry Hub печели адмирациите на екипа ни – добра и добре реализирана идея.

Productivity Hub е новост за Android устройствата на BlackBerry, но е не по-малко гениално хрумване. Там пък имате бърз достъп до задачите си, любимите си контакти, непрочетените мейли и календарни събития. Ако Ви предстои задача – там ще я намерите. Създаден с цел да Ви бъде полезен, той определено си върши работата.

BlackBerry Keyboard, лично за мен е най-добрата виртуална клавиатура създавана някога. Клавиатурата на BlackBerry залага на мотото “writing without typing” и е точно така – думите просто изскачат над буквата, която предстои да натиснете. С един жест, можете да напишете цяла дума и с времето и обучение на клавиатурата, писането ще бъде само с жест нагоре върху всяка буква. Това не е никак малко – това означава да пишете с един пръст, в движение и то по-бързо от всеки друг.

Разбира се, по традиция, BlackBerry имат страхотно мейл приложение, календар, BBM и всичко това също е в DTEK50. Смартфонът е оборудван с всичко необходимо, за да Ви служи по най-удобния начин. DTEK приложението пък е лесен и разбираем за потребителите начин, за максимална защита на смартфона.

В заключение, BlackBerry DTEK50 ми хареса. Компанията определено се стреми да адаптира към бързо променящите се пазарни условия, със смартфон във високия среден клас и разумна стартова цена. Въпреки, че предпочитам BB10 платформата на канадците, DTEK50 с Android, определено е крачка в правилната посока за компанията.

Видеото е заснето със съдействиеото на партньорите ни от Citytel.bg. На сайта им, можете да видите повече информация за BlackBerry DTEK50, други смартфони, както и аксесоари за тях.