BlackBerry искат да продават 5 милиона смартфона годишно. Иначе…

Феновете на BlackBerry са изключително лоялни на бранда, но може да не се окажат достатъчно (като бройка), за да спасят канадската компания.

Джон Чен, CEO на BlackBerry, е казал за VentureBeat, че компанията планира да слее BlackBerry 10 с Android в близко бъдеще, като ще поддържат собствената си операционна система поне още една година, в случай, че преминаването към Android върви по план. Идеята зад сливането на BlackBerry 10 с Android е, да се донесе топ сигурността на BlackBerry, което да направи устройствата с Android по-атрактивни за корпоративните клиенти.

С анонса на Blackphone миналата година, BlackBerry “зашлевиха” създателите му, казвайки че “потребителския клас защита, не е достатъчна за бизнеса”. В интервюто за Re/Code обаче, Чен не казва, че техният BlackBerry 10-Android смартфон, ще е най-сигурният Android на пазара… Нещо повече, Чен е казал, че “Единственият друг смартфон, който може да претендира за по-голяма сигурност е Blackphone”. Признаваме, малко сме объркани и изказването му ни се струва малко несигурно. Все пак, няма да прибързваме със заключенията.

Чен е казал и че BlackBerry обсъждат излизане от бизнеса със смартфони, ако се окаже, че той не е рентабилен за тях. Оказва се, че критичната точка за канадците е 5 милиона броя. Не е изрично упоменато какво ще се случи, ако тази бройка не бъде достигната. Надяваме се и да не разберем.

5 милиона продадени смартфона не звучи много, но може да се окаже огромно предизвикателство на BlackBerry. През последното тримесечие, компанията е успяла да продаде 800 000 броя със средна продажна цена от 240 щатски долара на смартфон. Елементарни изчисления показват, че това биха били 3.2 милиона смартфона годишно, което очевидно е далеч от желаните 5 милиона. BlackBerry трябва да увеличат продажбите си с над 50%, за да постигнат таргета си. Остава да видим, дали ще успеят да го направят или ще има за какво да мислят към края на 2016 година.

BlackBerry не са единствения играч на пазара в затруднение. В тежко положение са и Sony (или по-скоро само бизнеса им с мобилни телефони), които също ще разсъждават през 2016 година дали да продължат да продават смартфони или не. Под въпрос са и HTC, коитп с всяко тримесечие затъват все повече и повече.

Излиза, че 2016 година ще се окаже решаваща за “динозаврите” в индустрията. “Кръвопреливането” или навлизането на нови и агресивни играчи на пазара, би било естествен завършек на събитията.