BlackBerry Messenger е помогнал на Бразилските власти да открият корупционен скандал

  Първо. И факт. Корупцията не е само в България. Тя вероятно е навсякъде по света. Интересно е обаче, когато бизнесмени, решават че изобщо може да се скрие нещо, което минава през интернет… Или поне през популярните месинджъри – Viber, WhatsApp, Skype, BBM (BlackBerry Messenger) и други.

  Всъщност, съдържанието в iMessage, би трябвало да наистина да е “неприкосновено”. От компанията защитават личните писания там с код на потребителя и твърдят, че дори те не могат да проследяват какво се пише. И това е било направено, за да няма какво да “предадат” на власите, ако им бъде поискано.

  BBM или BlackBerry Messenger е сигурен месинджър. Простичко казано, това означава, че не може току-така да бъде хакнат от палав индонезийски или китайски хакер. Това обаче не означава, че BlackBerry не разполагат с логове с всички чатове на всички потребители и за цялото време на света… Естествено, ако някой потребител стане “оперативно интересен” както се казва, те могат да дадат на съответните власти целия лог с чатовете му. Всъщност, това не е ново… Преди няколко години, покрай размириците в Обединеното Кралство, местната власт изиска всички BBM логове за потребителите там. BlackBerry естествено се дърпаха в началото (ама само в началото)… Пред алтернативата “да си приберат сървърите и да си ходят“, канадците предоставиха всичко необходимо на властите. Иначе казано, BBM е сигурен, но не и когато става въпрос за държавната власт – тогава е дори по-лесно, защото органите на реда директно получават всичко наготово.

  Е, над 100 безнесмена са разбрали всичко това по трудния начин, след като Бразилските власти са използвали логове от BBM, за да повдигнат обвинения в корупция и точене на парични средства от държавната петролна компания Petrobras.

  Въпросните чатове, не само потвърждават връзката между виновниците, но и отбелязват кога са организирали паричните потоци и други съмнителни дейности. Към момента все още няма присъди, но може да се окаже трудно за някои заподозрени, да отрекат, че “нямат нищо общо”.

  Иначе казано. Сигурността в BBM е супер, но сигурност не означава да сте недосегаеми. Не ги бъркайте.