BlackBerry потвърждават, че излизат от Пакистан, след отказ за достъп до данни на потребителите си

BlackBerry са потвърждават, че се изтеглят от Пакистан изцяло през следващата година. Иначе казано, канадците вече няма да продават устройства или услуги там.

Причината е, че правителството в Пакистан, е поискало достъп до BlackBerry Enterprise Service (BES) и чатовете през BlackBerry Messenger (BBM). BlackBerry твърдят, че искането не е свързаност с “обществената сигурност”, а за “неограничен достъп”, в следствие на което – отказват да предоставят въпросните данни.

Пакистан издадоха заповед за спиране на предлагане на BlackBerry услугите през месец юли тази година, а услугите окончателно трябваше да спрат от 30 ноември, заради “съображения за сигурност“. Срокът е удължен с 1 месец, което означава, че окончателното спиране на услугите на BlackBerry в Пакистан е на 30 декември.

В пост в блога си, Marty Beard казва, че докато компанията би предпочела да работи в Пакистан, “оставането би означавало конфискация на ангажимента ни да предпазим неприкосновеността на личния живот и данните на потребителите” и че “това е компромис, който не могат да си позволят“.

Всъщност,
с напускането на Пакистан, BlackBerry си правят и един страхотен PR. Факт е, че при тежкото положение на мобилния им бизнес, проблем със сигурността която предлагат на потребителите би бил пагубен. Те ще загубят 5000 BES потребителя в Пакистан, но биха могли да спечелият десетки хиляди на останалите пазари, именно заради тази постъпка. Пожелаваме им успех.