Ъпдейт за BlackBerry PlayBook OS – дребни подобрения. Още няма native mail, contacts, calendar и mem

    RIM напоследък са “модерна тема” и честно казано са влезнали в устите на анализаторите и критиците в областта. Канадците от своя страна се опитват да подобрят своите продукти и в случая са ъпдейтнали операционната система QNX на BlackBerry PlayBook до версия 1.0.7. Ъпдейтът не е мащабен, по-скоро съдържа няколко нови функции около прикачените файлове в email-ите.

    Какво се включва в ъпдейта:
    – разширени възможности за запаметяване на прикачени файлове. BlackBerry Bridge, Ви дава право на избор къде да запаметите прикачените в мейла файлове за по-късен преглед и редакция. Можете да ги запаметите на microSD карта или директно във Flash паметта на вашия BlackBerry телефон.
    – поддръжка на ZIP файлове. Отново BlackBerry Bridge приложението, Ви дава достъп до ZIP файлове, получени като прикачени файлове към email-a. Пример: докато сте bridge-нали таблета с телефона, можете да изтеглите от пощата си ZIP архив и да го запаметите на microSD картата на смартфона. После, отново в Bridge свързаност ще можете да отворите въпросният архив и да прегледате съдържанието му.

    Допълнителни подобрения:
    Портретна поддръжка в Pictures App.
    Pinch-to-Zoom поддръжка във Video App

    С BlackBerry PlayBook 1.0.7 идва и поддръжката на 15 нови езика:
    1.Basque
    2. Catalan
    3. Czech
    4. Danish
    5. Galician
    6. Hungarian
    7. Bahasa Indonesia
    8. Norwegian
    9. Polish
    10. Portuguese Brazilian
    11. Portuguese European
    12. Swedish
    13. Turkish
    14. Romanian
    15. Russian

    За да сме докрай обективни (имайте предвид, че сме фенове на RIM и техните устройства), сме длъжни да си кажем и какво мислим ние относно този ъпдейт.
    – Native опцията да избирате къде да запаметявате файловете ни допада. Има приложения, които и досега се справяха с тази задача, но да присъства фабрично си е по-добре както и да го погледнем.
    – ZIP поддръжката е супер, но е ограничено само до файловте през BlackBerry Bridge и няма да работи за файлове свалени през браузера на таблета например. Това не е “ок”.
    – Относно допълнителните подобрения – няма лошо, но не смятаме, че са революционни в никой случай…
    – Започваме да се дразним, че така грубо ни пренебрегват относно езиковата поддръжка. Явно липсата на Бг език в смартфоните се очертава да се пренесе и при таблетите? Силно се надяваме, че след като услугата им се поддържа и от трите мобилни оператора в България, все пак някой ден ще ни зачетат с една кирилица…
    – След всико изброено дотук, нека Ви обърнем внимание и на фактът, че все още няма native mail app, native calendar app, native contact и native contacts. Явно RIM наистина са таргетирали BlackBerry PlayBook само и единствено към потребителите на BlackBerry смартфон. Дали това е достатъчно? Вие как мислите? Според нас не е достатъчно…