Първи впечатления от BlackBerry Priv

Джон Чен, CEO на BlackBerry, показа BlackBerry Priv в интервюто си за Re/Code. Устройството ще остане в историята, като първият смартфон на канадците с Android операционна система и е опит на компанията, да спаси мобилното си подразделение и да продава повече.

Въпреки, че няма тайни около новия Priv, феновете със сигурност са любопитни, как ще се справи той с огромната конкуренция на Android пазара. И докато се докопаме лично до смартфона, можем да представим впечатленията на колегите от derstandard.at, които очевидно разполагат с ранен прототип на смартфона.

Първото и най-важно уточнение, което правят е, че бройката на BlackBerry Priv с която разполагат не е финална и е възможно, крайният продукт да работи по-добре с излизането си на пазара.

Феновете на BlackBerry вероятно вече са усетили лош привкус в устата си, но това е положението. Да видим както казват в подробности…

Характеристики

В общи линии, благодарение на шестядрения Snapdragon 808, 3GB RAM и 32GB вградена памет, BlackBerry Priv директно се намърдва сред смартфоните с топ хардуер към момента. Това обаче, колкото е добре – толкова е и ангажиращо.

Дисплеят е с 2K резолюция и е допаднал колегите. Високата резолюция със сигурност ще помогне при VR изживяване, но честно казано, ние бихме предпочели да е с Full HD резолюция, което би удължило живота на батерията и да направи навигацията из интерфейса по-бърза и по-плавна.

И да – явно наистина е така. Според AnTuTu бенчмарк теста, Priv отбелязва около 46 000 точки, което го поставя редом до HTC One M8 и OnePlus One. Въпреки, че и двата са страхотни, те са с хардуер от миналата година и съвременният чипсет в Priv, би трябвало да се представя по-добре. Пичовете използват словосъчетанието

Мощен, но с лаг

Но да не прибързваме – не е изключено, финалната версия да е оптимизирана и да покаже по-добри резултати…

Форм фактор

BlackBerry Priv има огромен 5.4 инчов дисплей, което го прави достатъчно труден за работа с една ръка. В случай пък, че и “отворите” физическата клавиатура – задължителна работа с две ръца.

Колегите описват гърба на телефона като смесица от материали, включваща кевлар и далеч от премиум усещането, което очевидно са очаквали. Всъщност, съдейки по снимките – гърбът на смартфона ни прилича много на този от BlackBerry Z30.. Да – не е премиум, но няма и да се хлъзга. Феновете на BlackBerry ще разберат какво имаме предвид и вероятно това няма да е един от проблемите им с Priv.

Хардуерна клавиатура

Пичовете от derstandard признават, че механизмът на слайдващата се клавиатура и самата тя, са доста добри и създават впечатление за сигурност и надеждност. Това е добре. Все пак, има опасения, че лесно ще се натрупва прах и мръсотия.

Като коментари за хардуерната клавиатура, derstandard отбелязват, че бутоните са добри и лесени за разграничаване един от друг. Констатират още, че бутоните са:

“твърде малки, работите под лек натиск и е възможно да отнеме време, докато свикнете с тях и да станат по-удобни от тези на виртуалната клавиатура”.

Софтуер и Интерфейс

Интерфейсът на BlackBerry Priv наподобява на чистия Android от Google, което е супер. Единствената забележима промяна на пръв поглед е допълнителният, навигационен бутон водещ до менюто за “извикване” на виртуалната клавиатура.

При първоначалното включване, Priv може да внесе данните Ви от iPhone, от други Android смартфони или дори от BlackBerry смартфони.

Има няколко предварително инсталирани от BlackBerry приложения, като BlackBerry Messenger (BBM) например. Част от сигурността, която идва с Priv е приложение, наречено “safeguard”, анализиращо текущите настройки в смартфона свързани със сигурността.

Имало е и други приложения от BlackBerry, които съществуват заедно с еквивалентите им от Google. Пример за такива приложения са контактите и клавиатурата която напълно е изместила тази на Google, но за съжаление не включва екстри като слайд за въвеждане на текст.

Що се отнася до останалите приложения – изненади няма. Налице са Gmail, Chrome, Play Music и разбира се Play Store.

Камера

Камерата им е харесала, не в никой случай не е впечатляваща. Справила се е чудесно при дневна светлина, но е била бавна при фокусирането при слаба осветеност, въпреки наличието на OIS.

Лошата новина

Пичовете от derstandard.at не смятат, че BlackBerry ще успеят да се завърнат като адекватен играч на пазара на смартфони с Priv. Те смятат, че Priv с Android не е достатъчно различен и/или добър (поне тестовата бройка) от останалите Android смартфони на пазара и по-скоро отговаря на изискванията на определен пазарен сегмент, от колкото да цели привличане на по-широка аудитория. Лошото е, че този сегмент, желаещи хардуерна клавуатура, най-често са бизнес потребителите, които вероятно вече са част от екосистемата на BlackBerry.

Ние нямаме никакви лични впечатления от модела, но заключението на колегите звучи логично… Още повече, че поне според нас и съдейки по мниенията на потребители с BlackBerry с които сме коментирали темата, Android едва ли ще е предпочитаният нов избор за тях.