BlackBerry са завели патентно дело срещу Facebook, WhatsApp и Instagram

bbm-logo-white

Съдебните разправии между Apple и Samsung продължават, но някак шумотевицата около тях започна да отминава. Сега, BlackBerry са на път, да разбунят духовете с нови искове. Прицелили са се във Facebook и подразделенията им WhatsApp и Instagram.

Според BlackBerry, Facebook, WhatsApp и Instagram са нарушили техни патенти и са направили “конкурентни приложения, които неправомерно са използвали тяхната интелектуална собственост за мобилни съобщения”.

Sarah McKinney, говорител на BlackBerry, коментира:

“Нашето твърдо становище е, че Facebook нарушава нашата интелектуална собственост и след няколкогодишен диалог, ние, длъжни към акционерите си, предприехме съответни мерки за правна защита”.

Съгласно оплакването на BlackBerry, нарушеният патент включв криптографски технологии за защита на неприкосновеността на личния живот на потребителите, комбинацията от мобилни игри и съобщения и потребителския интерфейс на мобилните съобщения като известия, времеви маркери и тагване на потребители. На практика, BlackBerry се опитват да получат обезщетение за вредите, причинени от незаконното използване на интелектуралната им собственост.

Facebook не са закъсняли с отговор. Свързали са се phonedog и са коментирали:

“Обвинението на BlackBerry, тъжно отразява текущото състояние на бизнеса им с мобилните съобщения. След като изоставиха усилията си за иновации, BlackBerry се опитват, да обложат иновациите на другите. Ние ще се борим”

И така стартира скандала на 2018 година (а вероятно ще продължи и след 2018 година). BlackBerry Messenger (aka BBM) бавно замира заедно с BB10 платформата на компанията. На негово място, отдавна са настанени месинджъри като Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, Telegram и много други. Очертава се дълъг процес – BlackBerry срещу всички.