BlackBerry: “Това е маратон, не спринт”

blackberry-keyone-2
BlackBerry KEYOne

“Разбираме, че не сме за всеки. Тук сме, за да останем. Смятаме, че мисията ни е изпълнена”

Долу-горе така звучи изказването на Франсоа Махие, GGM (Global General Manager) на BlackBerry, по време на MWC 2018. Малко по-подробно, той коментира че по отношение на застъпването им на пазарите, BlackBerry KEYOne може да бъде намерен навсякъде.

Не се споменават продажби в цифри, но звучи така, че “наличността” на смартфоните им (KEYOne и Motion) е достатъчна на канадците. А е достатъчна, защото KEYOne е на точно една година и въпреки първоначалният скептицизъм към смартфона, той явно се харесва и предлага на повечето пазари по света.

Според Махие, “пазарен дял 3-5% в премиум сегмента е добре”, че “показва, че са в правилната посока” и че “Разбираме, че ще отнеме време, за да възстановим операциите си и че BlackBerry не е за всеки”.

Махие коментира, че следващата мисия на BlackBerry е, компанията да се стабилизира над сегашния си пазарен дял и да се подсигури стабилен бизнес. Не се гонят големи продажби, а по-скоро твърдо да отстоят позицията си в премиум категория, където се ценят хардуерните клавиатури и материалите на изработка. Заключава, че:

“Това е маратон, не спринт”

Има нещо много интересно и вярно в думите на Махие. Заявява, че няма нужда от хиляди модели телефони, за да бъде една компанията успешна – няколко са достатъчни.