BlackBerry Venice обединява най-доброто от два свята

От доста време чуваме за новия BlackBerry Venice, който ще е първият смартфон на канадците, работещ с Android операционната система. BlackBerry, също като Microsoft, решиха да наблегнат повече от приложенията и сигурната среда за работа, вместо на новата си BlackBerry 10 операционна система. Във Venice, те предоставят така нареченият BlackBerry suite (пакет с техни приложения за Android), като целта им е да предоставят “BlackBerry изживяване” на Android устройство, но този път в комбинация с огромната екосистема от приложения на Android.

В края на миналата сецмица, BlackBerry Venice се появи във видео, което разкрива много детайли, преди официалния анонс на смартфона. Дизайнът е приятен, тънък (въпреки наличието на слайд механизърм) и легендарната, чувствителна на допир хардуерна клавиатура BlackBerry (като тази на BlackBerry Passport). Акцент в дизайна е и разположеният отпред (под дисплея) високоговорител. Venice ще поддържа услугите на Google (Google Play Services), ще има Hub и универсално търсене.

BlackBerry Venice ще има и доста солиден хардуер:

  • 5.4 инчов AMOLED дисплей, QHD резолюция
  • шестядрен Snapdragon 808 чипсет, 64 битов @1.8GHz на ядро
  • 3GB RAM
  • 18MPx основна камера с OIS и двойна LED светкавица
  • 5MPx предна камера
  • 3000mAh батерия (несменяема в домашни условия)

Очевидно, BlackBerry ще предоставят смартфон с топ хардуер за 2015 година, което комбинирано с плъзгащата се и чувствителна на допир физическа клавиатура, би могло да се окаже голямо предисмство, както за потребителите на BB10, така и за тези на Android.

Въпросът е, дали ще успеят да се преборят с останалите играчи на пазара… Тази година, Samsung “вдигнаха летвата” с премиум изглеждащи смартфони (S6 серията), LG създадоха страхотен камерафон в лицето на G4, като не бива да забравяме и по-новите играчи на мобилната сцена – Huawei, Lenovo, Xiaomi и други.

Според нас, Venice има всички шансове да привлече нови потребители и фенове за канадците.

Проблемът при BlackBerry 10 потребителите е много малкият брой приложения и Venice ще им донесе на практика всичко от Google и Android. Феновете на Android пък, ще имат шанса да се докоснат до “BlackBerry потребителско изживяване“, без да напускат екосистемата на Android, ще получат сигурност и уникална, чувствителна на допир хардуерна клавиатура. На практика, компанията се опитва да даде най-доброто от двата свята.