Cydia, магазинът за приложения за jailbreak-нати iPhone-и, съди Apple за антиконкурентно поведение

Заведено е ново дело срещу Apple, в което се изисква да се разрешат магазини за приложения от трети страни за iPhone. Делото идва от Cydia, магазинът за приложения за jailbreak-нати iPhone-и, същият който се появи дори преди официалния App Store…

Според нов доклад от Washington Post, в заведеното дело се твърди, че “Apple използва антикункурентни средства, за да унищожи Cydia, като по този начин освобождава пътя за App Store”. App Store пък, според адвокатите на Cydia, е монопол върху разпространението на софтуер за iOS. Делото е заведено в федерален съд в Северна Калифорния.

Част от исковата молба (приблизителен превод):

“Ако не беше антиконкурентното придобиване и поддържане на негелалния монопол на Apple върху разпространението на приложения за iOS, потребителите днес действително щяха да могат да избират, как и къде да намират и получават приложения за iOS, а разработчиците щяха да използват дистрибутор на приложения по избор”

Това не е единственото дело срещу Apple, с подобни мотиви. Ще Ви припомним, че компанията е с подобно обвинение и от Epic Games, като последните искат да пуснат свой собствен магазин за iOS, в който да предлагат покупки във Fortnite (извън App Store). Поне за момента, няма решение на казуса и собствениците на iPhone, iPad и Mac – не могат да играят Fortnite.

Виж още:  [PR] Клиентите на Теленор вече могат да подновяват своя план изцяло дигитално