Epic Games искат съда, да накара Apple да върне Fortnite в App Store

Сагата Apple – Epic Games продължава. В последното развитие на правната битка между двете компании, Epic Games са обявили, че са подали молба за предварително разпореждане, което да върне Fortnite в App Store на Apple и да възстанови акаунта им на разработчик.

Ще Ви припомним, че Epic Games нарушиха правилата на App Store и добавиха възможност за директно плащане във Fortnite, което заобикаля платежните системи на Apple и Google. Това естествено, води до намаляване на приходите на последните две компании и те – моментално премахнаха играта от магазините си за приложения. При Android смартфоните, Fortnite може да се инсталира директно от сайта на разработчика, но при iOS това просто няма как да се случи. Именно това е и причината, Epic Games да негодуват. Apple направиха и нещо повече – директно премахната акаунта за разработчици на Epic Games, което премахна и другите им игри от App Store. Тече съдебна битка между двете компании. Това са фактите.

Сега, Epic Games са заявили, че молят съда, да спре Apple “да отвръща на Epic, че са дръзнали да оспорят неправомерното им поведение”, докато протича антитръстовото дело. Коментират още, че Apple са монополист и изправянето срещу тях, е “стъпка за освобождаване на потребителите и разработчиците, от неправомерните ограничения наложени от Apple за разпространение на приложения и обработка на плащания в приложения за iOS”. Заявяват и, че “твърде дълго разработчиците не са говорили, защото се страхуват от отмъщението на Apple” и че “последните действия на Apple, показват, че ако оспорите монопола им, те ще се опитат да унищожат Вашия бизнес”.

Tim Sweeney, CEO на Epic Games:

“Ако Apple някой ден решат да се върнат към корените си, изграждайки отворени платформи, в които потребителите имат свободата да инсталират софтуер от избрани от тях източници, а разработчиците могат да достигнат до потребителите и да правят бизнес директно с тях и без посредничество – тогава Epic отново ще бъде пламенен поддръжник на Apple.”

Изобщо не е ясно, как ще завърши правната битка между Apple и Epic Games. Ето какво е ясно обаче…

Не пропускай:  Куо: iPhone 12 линията няма да поддържа 120Hz, 5.4 инчовият модел ще има малко по-тесен прорез

Apple вземат 30% комисионна от покупките в приложенията. Epic Games се опитват да заобиколят платежната система на ябълките (т.е. да спестят онези 30%), като по този начин предлагат на потребителите 20% по-ниска цена. Обърнете внимание, че предоставят на потребителите не всичките 30%, а едва 20%.. По този начин, цената на продуктите към Epic Games е хем по-ниска за потребителите, хем по-висока като приход за Epic…

Ето и как изглежда всичко това в цифри:

Вариант 1: Преди съдебните дела, Epic предлагат на потребителите продукт за 12лв. От тази сума, те дължат на Apple 30%. Т.е от тези 12лв, Epic получават 8.40лв, а Apple – 3.60лв.

Вариант 2: Epic се опитват да заобиколят платежната система на Apple и предлагат на потребителите 20% по-ниска цена. Какво се получава? От онези 12лв цена на продукт, Epic реално продават на 9.60лв към потребителите (12лв – 20%). В този вариант – Apple не получават нищо, потребителите спестяват 20%, докато Epic на практика имат с 14% по-висок приход от потребител.

Мненията са това, кой е прав и кой не, са най-различни. Вие как мислите?