ЕС е готов да приеме “right to repair” закон, който ще принуди OEM производителите, да поддържат по-дълго смартфоните си

ЕС вероятно ще направи промени в областта на смартфоните. Приет е нов Circular Economy Action Plan, който трябва да постигне редица цели. Една от целите му е въвеждането на “right to repair” за гражданите на ЕС.

Не е съвсем ясно, как точно се тълкува “right to repair”. Според XDA, описаното в документа “право на ремонт” се отнася конкретно до наличието на резервни части за подмяна (ремонт). Към момента няма разпоредна за наличието на резервни части, нито за какъв период трябва да има… Много е вероятно, това да се промени в близко бъдеще.

XDA напомнят, че миналата година е имало подобна мярка, отнасяща се до фризери, хладилници и други домакински уреди. В техния случай, производителите е трябвало да гарантират, че ще доставят резервни части за въпросните уреди, в продължение на 10 години. Не е изключено, мярката касаеща смартфоните, да е “разширяване” на тази за домакинските електроуреди.

Не пропускай:  Samsung обещават 3 основни Android ъпдейта за последните си флагмани

Подобен закон звучи логично. В случай, че бъде прието и има “резервни части”, потребителите ще могат да ремонтират смартфоните си, вместо да си купуват нови. Пример за подобни ремонти биха могли да са смяна на батерия, смяна на дисплея, на заряден блок и други. Това най-малкото е по-екологично.