Facebook ще спечели най-много от покупката на Skype от Microsoft?

    Microsoft купи Skype за 8.5 милиарда долара.

    Skype се продаваше от известно време. eBay и Silver Lake Partners бяха инвеститори в компанията и искаха да я продадат. Говори се, че Google и Facebook са проявявали интерес към покупка на Skype. Microsoft се е включил в последния момент, но е успял да измести другите кандидати и да сключи сделката. Мненията на анализаторите са противоречиви дали тази сделка ще бъде много успешна или неуспешна за Microsoft.

    Доколко Google и Facebook са били сериозни в желанието си да притежават Skype?

    За Facebook беше доста невероятно да направи покупката.

    Google има собствена услуга, Google Voice, и на практика не се нуждае от Skype. През 2009 г. Google е проявил интерес към купуване на Skype, но по-късно хора от компанията са преценили, че технологията, която използва Skype, е напълно несъвместима от технологията, която използва Google. В резултат на това, представителите на Google са се отказали от сделката.

    Кой ще спечели най-много от сделката?

    Възможно е това да се окаже Facebook. Социалната мрежа имаше малък шанс да купи Skype. Microsoft е инвеститор във Facebook. Най-добрият възможен вариант за Facebook беше Microsoft да сключи сделката, което се случи. Така Facebook получава достъп до активите на Skype, а Google няма достъп до Skype.

    Facebook има нужда от Skype. Социалната мрежа се нуждае от P2P мрежата на Skype, за да предложи видео и гласови услуги на потребителите на Facebook Chat. Ако компанията използва конвенционални методи, за да предложи гласови и видео услуги на своите над 600 милиона клиента, цената за създаване и поддържане на инфраструктурата ще бъде прекалено висока.

    Facebook може да помогне на Skype да получи повече клиенти за своята SkypeOut услуга. Потребителите биха могли да използват Facebook кредити, за да плащат за разговори чрез Skype. Колегите от gigaom.com смятат, че в скоро време можем да очакваме Skype и Facebook да направят съвместно изказване.

    Защо Skype беше продаден?

    Skype щеше да постигне милиарди долари годишни приходи и скоро щеше да започне да печели. Защо беше продаден? Silver Lake и eBay (акционери в Skype) станаха нетърпеливи и искаха да осигурят своите печалби. Според някои източници, приходите на Skype са били намалели.

    Компанията разчиташе много на своята услуга за споделяне на видео. Premium версията, която позволява видео разговори и споделяне на видео, беше начин за Skype да увеличи своите приходи и да заеме позиция на корпоративния пазар.

    В резултат от сделката, кой какво получи?

    – eBay притежаваше 30% дял от Skype, компанията получи за него 2.55 милиарда долара.

    – Niklas Zennström and Janus Friis, съоснователите на Skype, за своите 14% получават 1.19 милиарда долара.

    – Silver Lake, Andreessen Horowitz и Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) притежават 56%, за тях получават 4.76 милиарда долара.

    – Andreessen Horowitz е притежавал 3% от компанията, което означава, че е получил 205 милиона долара (неговите първоначални инвестиции са били 50 милиона долара).

    Източник: gigaom.com