Facebook Messenger за Android заменя регистрацията в социалната мрежа по име и номер

    Facebook Messenger за Android получи ъпдейт. Новата версия премахва необходимостта на потребителите да имат Facebook акаунт изобщо, за да си пишат съобщения. Новата версия на Facebook Messenger използва за логин само телефонен номер и име. Стартира в Индия, Индонезия, Австралия, Венецуела и Южна Африка, като от Facebook обещават да допълват списъка с държави постоянно.

    Тази промяна означава, че Facebook се изправя директно пред стандартната SMS услуга на мобилните оператори също както iMessage на iOS и BBM на BlackBerry. Разликата между тях се състои в това, че за да използвате iMessage трябва да имате iOS устройство, за да използвате BBM съответно трябва да имате BlackBerry а активен BIS (BES) план, докато Facebook Messenger е мултиплатформено приложение. За пренос на съобщенията през Facebook Messenger се използва интернет през мобилния оператор (или WiFi), който е далеч по-евтин от пакет SMS-и през мобилния оператор.

    Преди около половин година писахме, че вече има Viber за BlackBerry и Windows Phone (тогава все още WP 7.5 Mango), като подробно описахме и как точно работи приложението. На подобен принцип работи и WhatsApp приложението, като и двете отново поддържат много платформи. От казаното дотук, излиза, че Facebook Messenger обявява война и на тях.

    Е, как мислите? Ще има ли успех новият Facebook Messenger щом го пуснат и за България? Ще успее ли да намали сметките Ви за SMS-и към мобилния оператор? Ще намалее ли потреблението на Viber и WhatsApp? Можете да коментирате във форума, чрез линка по-долу.