Foxconn: Дните на Китай като “фабрика на света” приключиха

Напрежението между САЩ и Китай продължава да нараства и изглежда, че Китай ще загуби статуса си на “фабрика на света”. Или поне така смята Young Li, шеф на Foxconn.

Според Bloomberg, таксите за стоки пристигащи в САЩ от Китай, са накарали някои компании, да търсят алтернативни производствени бази. Foxconn са може би най-големият производител с общо 12 фабрики в девет китайски града. Компанията произвежда всичко – от iPhone и Nintendo Switch, до компютри на Dell. Притежават и Belkin (придобиха ги през 2018 година).

Young Li обясни, че компанията му увеличава капацитета си за производство извън Китай – Индия, Югоизточна Азия и Америка. Миналата година, производството на Foxconn извън Китай е достигнало 25%. Тази година вече е 30% и този процент продължава да расте. На практика, компанията изнася производствените си мощности извън Китай, като се опитва да запази важните си клиенти и без да се страхува от нови търговски санкции и/или такси. Заключава, че “дните на Китай, като фабрика на света, приключиха”.