Galaxy Note 10 използва F2FS файлова система

Тази година, няколко модела смартфони на Samsung ще използват файлова система, различна от традиционната EXT4 за Android. Galaxy Note 10 смартфоните например, преминават към F2FS файлова система и UFS 3.0 памет (чрез sammobile). Какво означава това обаче?

Файлова система

Накратко, файловата система дефинира начина по който се съхраняват и извличат данни от паметта на устройството. Android платформата традиционно използва EXT4 файлова система, въпреки че OnePlus 3T експериментира с F2FS файлова система, но впоследствие се върнаха към EXT4.

F2FS vs EXT4

С две думи, сравнението между F2FS и EXT4, може да се опише като скорост към стабилност. EXT4 се счита за по-стабилна от F2FS, защото съществува от по-дълго време и бъговете са изчистени с времето. F2FS е по-млада файлова система и вероятно ще получава повече, по-големи и по-съществени актуализации. Това, заедно с огромния набор от използван хардуер при Android, прави избора на F2FS по-труден.

Не пропускай:  Забраната на Huawei да работят с Google, може да се превърнe в "началото на края" за Google

От друга страна, F2FS също си има предимства. Тя е по-бърза и когато се използва за конкретен модел – би могла да осигури с ъпдейти (ако е необходимо).

Експеримент?

Samsung обичат да експериментират и преминаването към F2FS файлова система е именно такъв експеримент. Да, ако се наложи и чрез ъпдейт – те могат да преминат към стандартната EXT4 файлова система, но при този тип преход – потребителите ще трябва напълно да форматират смартфоните си.

Остава да видим, дали Galaxy Note 10 с F2FS ще бъде достатъчно успешен за Samsung. В случай че е успешен – вероятно можем да очакваме и Galaxy S11 серията да премине към F2FS.