Galaxy Note 20 или Galaxy S30 смартфоните ще получат сериозен ъпгрейд на чипсета?

рендър: OnLeaks/Pigtou

По традиция, Samsung използват нов чипсет за Galaxy S серията си, докато Galaxy note смартфоните използват модифицирана и подобрена негова версия. Тази година обаче, ситуацията може да бъде различна…

Според информация от ZDNet Korea, Samsung са завършили работата и са готови по масово производство на следващия си Exunos чипсет, разработен по 5nm технологичен процес. Предполага се, че става дума за Exynos 992 чипсета. Твърдят още, че Samsung все още обмислят използването му в Galaxy Note 20 смартфоните.

Exynos 992 по 5nm технологичен процес в Galaxy Note 10, със сигурност би бил по-енергоефективен от Exynos 990 по 7nm технологичен процес в Galaxy S20 смартфоните. За да има обаче и по-висока производителност, ZDNet Korea споменават за още един ъпгрейд.

Твърдят, че Exynos 992 ще използва новите Cortex A78 процесорни ядра на ARM и Mali-G78 графичен ускорител. За въпросните ядра вече писахме в статията за следващия Snapdragon 875 чипсет от Qualcomm. Exynos 992 по 5nm технологичен процес с Cortex A78 процесорни ядра, би бил с 20% по-производителен дори от Snapdragon 865 по 7nm технологичен процес с Cortex A77 ядра. Освен това, Mali G78 графичния ускорител, ще бъде с около 25% по-мощен от Mali G77 в Exynos 990.

Не пропускай:  Нов дизайн при селфи камерата на сгъваемия Galaxy Fold 2?

С други думи, ако Samsung решат да ъпгрейднат Galaxy Note 20 серията с Exynos 992, то новите галактики ще бъдат доста по-енергоефективни и по-мощни от Galaxy S20 смартфоните.

Тази информация трябва да се приеме с “едно на ум”. Скептицизмът ни идва от това, че ако Samsung използват Exynos 992 по 5nm технологичен процес и с Cortex A78 процесорни ядра, едва ли ще имат време да разработят още по-мощен чипсет за Galaxy S30 серията в началото на 2021 година. Доста по-логично би било, да спазят традицията и Galaxy Note 20 да получи лек ъпгрейд на чипсета, докато Galaxy S30 смартфоните през 2021 година – получат новия и по-мощен чипсет… Все пак – времето ще покаже.