Google ще пусне 5 Nexus устройства заедно с Android 5.0

    Тази есен очакваме излизането на следващата версия на мобилната платформа Android – 5.0 Jelly Bean. По традиция Google пуска по един Nexus телефон, който показва съответната версия на мобилната платформа. От Wall Street Journal научаваме, че тази есен компанията няма да пусне един Nexus смартфон, а цели пет. Това ще бъде голяма промяна в Nexus устройствата. До момента на пазара има само три Nexus устройства. Първият – Nexus One, беше произведен от HTC и излезе на пазара преди три години. След него излезе Nexus S, произведен от Samsung. Миналата есен на пазара излезе Galaxy Nexus, също произведен от Samsung.

    Миналия месец Google започна да продава некодиран вариант на Galaxy Nexus в Google Play. Телефонът е с операционна система Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Цената му е 400$. Ако Google наистина пусне 5 Nexus устройства, очакваме да ги продава в Google Play, както и чрез вериги магазини, в различни части на света.

    Google иска да купи компанията Motorola Mobility за 12.5 милиарда долара. Компанията все още очаква разрешение на регулаторните органи, за да бъде приключена сделката. Междувременно производителите на Android устройства се опасяват, че Google може да постави Motorola Mobility в по-добра позиция спрямо останалите производители на Android устройства. Ако Google даде на пет различни производителя да направят по един Nexus смартфон, то това би могло да бъде печеливша стратегия за компанията. По този начин софтуерните производители ще бъдат поставени пред равни условия. Освен това на пазара ще има пет различни устройства, използващи най-новата версия на Android още с излизането на тази версия на пазара. Междувременно тези пет производителя ще бъдат запознати в детайли с новата версия на мобилната платформа, което ще направи по-лесно за тях пускането на ъпдейти до тази версия за останалите техни устройства.

    В момента доста малка част от Android устройствата използват най-новата версия на платформата – около 5%. 64% от Android устройствата използват версия 2.3 Gingerbread.