Google Play Protect блокира приложение на Xiaomi? Xiaomi коментират проблема

Google Play Protect е предложил блокиране Quick Apps приложението на Xiaomi. Потребители по света със смартфоните на марката, са получили известие, че “приложението може да събира данни, които биха могли да бъдат използвани за проследяване”. Още по-интересен е фактът, че въпросното приложение, дори не се намира в Play Store на Google… С други думи, Google Play Protect проверява за зловредни приложения, не само в маркета, а сканира и всички инсталирани в смартфона Ви приложения (за добро или лошо).

Проблемът се е състоял в това, че Quick Apps приложението просто е събирало невероятно голямо количество информация. Google Play Protect не е “харесал” изискваните от Quick Apps общо 55 разрешения и съответно е алармирал потребителите. Сред тези разрешения са достъп до камерата и дори инсталация на приложения, без потвърждение. Освен това, има достъп до IMEI номера на смартфона, SIM номера, детайли за използваната клетка, идентификационни данни на потребителите и запис на аудио и видео. Xiaomi пък, най-вероятно използват всички тези данни, за да изпращат таргетирани реклами към потребителите.

Не пропускай:  Google искат Samsung да наблегнат на Google Assistant вместо на Bixby

Според GizChina, това се отнася за всички смартфони на Xiaomi, включително новите Redmi и Pocophone подбрандове на компанията.

Xiaomi от своя страна, са се обърнали с отговор към GizChina:

“Ние знаем, че Quick Apps приложението е било блокирано от Google Play Protect. Работим с Google по въпроса. Въпросното известие, вероятно е резултат от промяната в алгоритъма на Google Play Protect. Бъдете спокойни, това приложение е абсолютно безопасно.”

Quick Apps приложението може да е напълно безопастно, но това не означава, че не събира данни. Ако това е проблем за Вас – можете просто да “разрешите” блокирането от Google Play Protect.