Google правят по-трудно инсталирането на приложения извън Play Store в Android 11

Новата версия на Android (Android 11), ще затрудни потребителите, които обичат да инсталират приложения извън Play Store. Според информация от AndroidPolice, инсталацията на приложения от други маркети в Android 11, ще става малко по-трудно.

В момента, инсталирането на подобни приложения е лесно. След като потребителите свалят приложение през браузъра, то изисква “разрешение” за инсталация на приложенията от външен източник, което ги прехвърля в настройките. След като дадат разрешението, система ги връща в браузъра, за да продължат инсталацията и всичко е наред. В Android 11 явно няма да е точно така.

Разработчиците, които вече тестват Android 11, са установили, че след като “разрешат” инсталирането на приложения от външни източници, системата затваря приложението което стартира инсталатора на APK файлове (реално затваря браузъра, а apk файловете са инсталационните файлове за Android). За да се завърши инсталацията, целият процес трябва да се започне отново, след като “разрешението” вече е дадено.

Първоначално, разработчиците са помислили, че става въпрос за бъг и са докладвали на Google. Интересното е, че Google са им върнали отговор, че “това е нормално поведение на операционната система”. Обясняват още, че щом едно приложение се стартира без “разрешение”, то не може да пише в някои системни директории. Едва след като разрешението се даде и след рестартиране на инсталатора на приложения от външни източници – едва тогава то приема новите настройки и осъществява инсталацията. Т.е. – необходимо е целият процес, да бъде повторен.

Не пропускай:  Huawei P40 Pro. Смартфонът. Част 1

Промяната на процеса на инсталиране на приложения извън Play Store е част от новата Scoped Storage функция, която на практика променя начина по който функционира файловата система на Android.

Въпросът е, какви са съображенията на Google, свързани с тази промяна. Интересно е и, дали ще обявят тази новост, по време на онлайн представянето на Android 11 beta. В случай, че не я разяснят, това би могло да означава, че тръгват по пътя на Apple, затруднявайки потребителите, да инсталират приложения от външни източници (разбирайте приложения извън Play Store).