Google представиха Pixel 2 и Pixel 2 XL с IP67, “dual-pixel” камера и Always on дисплей

Google представиха второто поколение Pixel смартфони – Pixel 2 и Pixel 2 XL. И докато Pixel 2 изглежда почти идентичен с предшественика си, то Pixel 2 XL претърпява сериозни промени – от 5.5 инчов дисплей скача на 6 инча и има модерния за 2017 година, безрамков дизайн.

Google-Pixel-2-eventGoogle Pixel 2 идва с 5 инчов дизайн, квадратни ъгли и дебели рамки. Единствената по-важна разлика е на гърба му, където стъклената част е “намалена” и не покрива сензора за пръстовите отпечатъци. Друга видима промяна е, че сензорът на камерата му е по-голям и леко стърчи.

Що се отнася до характеристиките, Google Pixel 2 и Google Pixel 2 XL, идват със Snapdragon 835 чипсет от Qualcomm, 4GB RAM и 64GB или 128GB вградена памет. И двата смартфона имат два стерео високоговорителя (отпред) и OLED дисплеи. Pixel 2 е с резолюция 1920 x 1080 пиксела, докато Pixel 2 XL – 2880 х 1440 пиксела, очевидно в съотношение на страните 2:1. И накрая, но не на последно място – 3.5 мм жак за слушалките вече го няма…

Google Pixel 2 и Pixel 2 XL са с “Active Edge” функция или иначе казано – можете да ги “стискате”, също както HTC U11, при което ще се активира Google Assistant.

Най-силен акцент обаче, пада върху камерите на Pixel 2 и Pixel 2 XL. Според DxOMark, двата смартфона постигат 98 точки в техните тестове, което автоматично ги нарежда на първо място сред камерафоните в света. Ще Ви припомним, че iPhone 8 Plus и Galaxy Note 8 имат 94 точки.

Pixel 2 и Pixel 2 XL имат 12.2MPx основни камера с F/1.8 бленда и оптична стабилизация на изображението (OIS). Но това са сухи данни – има по-интересни неща…

Google са успели да извадят от един камера-сензор, трикове които се правят с два камера-сензора. Наричат новия си сензор – Dual-Pixel сензор, като на практика разделят всеки пиксел на два пиксела. Това означава, че тази година, пикселите са малко по-малки (1.4μm вместо 1.55μm миналата година), но пък предоставят различни екстри.

Първата екстра е супер-бързия автофокус. Втора екстра е Portrait режим на снимане, също както смартфоните с две камери (фокус на обекта и ефектно боке за фон).

Още по-интересен е начинът по който реализират портретните снимки. На практика, разделените пискели, функционират като втори обектив и снима второ изображение. Използвайки няколко снимки, както при HDR режима например, Google създават дълбочинна карта, след което идентифицират предния план и фона на снимката.

Ето нещо гъзарско. Google твърдят, че ефектът от портретните снимки, ще работи и при предната 8MPx камера, въпреки че няма “раздвояване на пикселите”.

Съвсем в реда на модата, Google представят своя версия на iPhone-ските Live Photos. Просто тук се казват Motion Photos. Иначе е същото – 3 секунди запис преди и след момента на натискане на спусъка на камерата.

Бонус за Pixel 2 и Pixel 2 XL е, че собствениците на двата смартфона получават безплатно и неограничено място в Google Photos, като снимките и видеата там, ще се съхраняват в оригиналното им качество.

Камерата на Pixel 2 смартфоните поддържа и различни функция за добавена реалност. Ще можете да добавяте 3D герои и емотикони към снимките и видеата си, и да ги гледате докато снимате.

Google са направили дребни промени и в началния екран на Pixel 2 и Pixel 2 XL. Най-видима е, че полето за търсене е в долния край на дисплея, дори под док-бара. И двата смартфона поддържат Always on дисплей функцията. Поддържат и Always on микрофони, които освен за “OK Google” командата, слушат и за музика, след което я извеждат на дисплея.

Google Lens пък, бе представен още през пролетта и щом го активирате, можете да насочите камерата към произволни обекти и автоматично да видите информация за тях на дисплея.

Pixel 2 се предлага в три цвята – бял, черен и син, на цена от 649 долара за 64GB-овата версия и 749 долара за 128GB версия в Щатите.

Pixel 2 XL е само в два цвята – черен и бял. Цената е 849 долара за 64GB и 949 долара за 128GB в Щатите. Продажбите стартират от 17 октомври.