Google представиха Stadia. За тези които играят, гледат и разработват игри

Google представиха Stadia геймърската платформа. Предназначена е за всички – тези които играят, тези които гледат и тези, които разработват игри. Подобно на Project Stream, Stadia ще позволи AAA игра на почти всеки компютър или устройство с Chrome браузър. Stadia ще осигури игри за настолни компютри, лаптопи, телевизори, Chromecast устройства, таблети и телефони. Платформата ще поддържа мишка и клавиатура, както и различни гейминг контролери.

Имайте предвид, че в случая става въпрос за игра, която няма да се налага да изтегляте и инсталирате на компютър. Вместо това, те ще се хостват в облака на компнията.

Google показват и реклама, на който потребител гледа трейлър на игра в YouTube, който завършва с бутон “Play”. С натискането на бутона “Play”, той за по-малко от 5 секунди – просто влиза в играта и започва да играе (31:20 минута на видеото по-горе).

Stadia ще предостави до 4К резолюция с 60 кадъра в секунда, HDR и съраунд звук. Що се отнася до производителността на игрите, Stadia ще предостави 10.7 терафлопа изчислителна мощ, което е адски много в сравнение с 4.2 и 6.0  (терафлопа) съответно на PS4 Pro и Xbox One X.

Не пропускай:  Google Pixel 4 XL ще има 2 селфи камери и 3 камери на гърба?

Google коментират, че Stadia ще поддържа мултиплеър за различни платформи и че няма да има “хакери” и “измами”. Предстои да разберем, дали това наистина ще е така.

Stadia ще стартира още тази година (2019 година) в САЩ, Канада, Великобритания и Европа. Поне за момента, не се знае нищо за игрите и цените им.

Разбира се, Google ще представят свой собствен контролер за Stadia, който ще осигури максимално добро потребителско изживяване. Контролетър ще има Google Assistant бутон и бутон за бързо споделяне на геймплея през WiFi. Цената на котролера не се споменава.