Google може да променят начина по който се ъпдейтват Android устройствата

В документацията на Android е намерен нов език, който сочи потенциални промени, отнасящи се до начина по който ще се ъпдейтват устройствата. Фактът е забелязан от Ars Technica и се намира в последната версия на Android Compatibility Definition Document (CDD).

CDD е списък с изисквания, който производителите на смартфони с Android и с Google-ските услуги трябва да спазват. Той обхваща както хардуера (резолюция, аудио и други), така и софтуера. Можете да гледате на CDD, като на списък, който всеки бранд трябва да спази и чак тогава да може да премине одобрението на Google.

В CDD списъка на Android 7.0 Nougat има чисто нов раздел, посветен на функция наречена Android Extensions. На този линк е обяснено всичко доста подробно, но в общи линии, Рон Амадео от Ars Technica смята, че Android Extensions са еквивалент на Google Play Services или с други думи, Android Extensions разширяват API-тата на Android, без да извеждат пълна актуализация на операционната система. Според Амадео, разликата между Play Services и Android Extensions е, че Android Extensions ще са с отворен код.

Не пропускай:  Google искат Samsung да наблегнат на Google Assistant вместо на Bixby

Файловете на Android Extensions вече са налични в Google Pixel и LG V20 (и двата смартфона идват с Android 7.0 Nougat), но поне за момента не функционират. Самото им присъствие обаче във всички Android 7.0 Nougat устройства означава, че Google ще могат да пускат нови функционалности от пачове, просто като ъпдейтват файловете през Play Store, както става с приложенията им Gmail, YouTube и тн.

На теория, това би могло да бъде добра новина за Android потребителите. В случай, че Рон Амадео е прав, Google Extensions ще намали фрагментацията в Android и ще направи устройствата по-сигурни. Пълен ъпдейт на операционната система няма да има, но ще могат да се правят малки промени или да се пускат пачове, без участието на производителите на смартфони или мобилните оператори.

Още подробности, можете да видите тук, но знайте, че поне за момента това е теория и можем само да се надяваме, Android да поеме по този път.