Google вече ги съдят за 3.7 милиарда долара за предполагаеми нарушения на GDRP в Android

GDRP (новият европейски регламент за защита на личните данни) е в сила от 25 май, 2018 година. Според някои, Google не правят достатъчно за защита на личните данни на потребителите.

Max Schrems е австриец, остро критикува практиките на Google, за събиране на лични данни и вече съди компанията за 3.7 милиарда долара. Същият съди и Facebook и основните дъщерсни дружества WhatsApp и Instagram. “Интересът” там е малко по-голям – 3.9 милиарда долара.

Въпреки, че Google промениха политиката си за сигурност (преди 25 май), Schrems смята че компанията нарушава GDRP, защото применето на новата им политика е от типа “Всичко или Нищо”…

Не пропускай:  Забраната на Huawei да работят с Google, може да се превърнe в "началото на края" за Google

Част от условията на GDRP са, че потребителите трябва да могат да разрешат и НЕразрешат събирането на конкретни лични данни. Приемането на “всички условия” на Google и Facebook (с дъщерните дружества), не отговаря на правата на потребителите и са в нарушение спрямо GDRP. Твърди, че ако не се приемат условията на компаниите, потребителите не могат да използват услугите им.

Google и Facebook вече са направили изявления в отговор на съдебните дела. Разбира се – оспорват обвиненията.