Google за пореден път с обвинение за проследяване на местоположението на Android потребителите

Google предоставя безплатни за потребителите услуги. И то доста услуги – най-голямата в света търсачка (google), най-популярният браузър (chrome), най-посещаваната видео платформа (youtube), най-масовата мобилна платформа (android) и дори приложения за карти и маршрутизация (google maps)…

Безплатен обяд?

Изглежда точно така, нали? Има обаче още нещо… Потребителите използват безплатно продуктите и услугите на Google, но предоставят на компанията информация, която последната използва както тя реши (на практика, никой не знае точно как се използва). Официално, взаимодействието на потребителите с всяка една от услугите и продуктите на Google, позволява събирането на данни, което пък се използва за ултра-таргетирани реклами.

Казусът.

Нов съдебен процес срещу Google. Този път, щатът Аризона са завели дело срещу онлайн гиганта, за събиране на лични данни, които потребителите не са пожелали да предоставят.

Марк Брнович, адвокат на Аризона (художествен превод):

“Google създава впечатление сред потребителите, че могат да деактивират проследяването. Компанията обаче, намира нови начини, да навлезе в личния им живот… Почти невъзможно е, да попречите на Google, да следи движенията Ви, дори ако сте наясно с тази опасност и да не сте дали съгласието си. Това е против закона в Аризона и дори най-иновативните компании, трябва да се съобразяват.”

Jose Castaneda, говорител на Google, е направил следния коментар (художествен превод):

“Прокурорите и адвокатите описаха неточно нашите услуги. Винаги сме включвали системи за поверителност в продуктите си и осигуряваме силна защита на данните за местоположението. Нямаме търпение, да покажем истината…”

Детайлите.

Щатът Аризона в случая, обвиняват Google, че прилагат този модел на работа “на всяка цена”. Дори ако потребителите реално са “забранили” достъпа до локацията на смартфоните си.

Не пропускай:  Появиха се рендъри на Google Pixel 5

Направили са проучване след публикацията им през 2018 година, което е показало, че “дори след като историята на посетените места е спряна, Google тайно събират информация за местоположението чрез други функции”.

Според тях, компанията “използва измамни и нелоялни практики, за да събере възможно най-много информация. В допълнение, това прави изключително трудно, потребителите да разберат какво правят с данните им”.

Съдебният процес тепърва започва. Възможно е, през следващите няколко седмици, да има още информация по темата. Николай Великов, човекът зад ревютата в 359gsm.com коментира ситуацията по следния начин:

“Безплатен обяд няма.

Ако все пак има – Вие сте обяда”