Хакери продават данни на 1.5 милиарда Facebook потребители? Или пък не…

Вчера, 4 октомври, имаше срив на Facebook и останалите продукти на компанията – Instagram, Messenger и WhatsApp. И докато милиони потребители в света се чудеха, дали проблемът е в телефоните (компютрите) им, или в доставчика на интернет, хакерите по света вероятно са правели пари…

Попаднахме на интересна статия в GizChina, според която по време на 7 часовото прекъсване на нормалната работа на Facebook и другите им услуги, някой е продал Facebook данни в хакерски форум. Чувствителната информация, включва име, адрес, email и телефонен номер. Според статията, става въпрос за около 1.5 милиарда Facebook акаунти.

Разбира се, напълно възможно е информацията просто да е поредната измама (нещо като двойна измама). Повод за това е, че според източника, потенциални купувачи са били измамени от “продавача на данните” вув форума и на практика след плащането – не са получили никакви данни (цената е била 5000 долара).

Тепърва ще стане ясно, дали има изтекли данни от Facebook или не. Това, което бихме Ви посъветвали е да бъдете внимателни и да отделите малко време за смяна на пароли (поне на важните за Вас места). А ако използвате една и съща парола във Facebook и на други места – направо си препоръчително, да отделите време и да сменяте пароли.