Here е новият бранд на картите на Nokia

    Nokia представи Here, новия бранд на своята map услуга, предлагана за различни мобилни платформи. Компанията описва Here като първия location cloud, който предлага най-добрите карти в света за различни екрани и операционни системи. Here надгражда картите на Nokia, които се разработват в последните 20 години. Освен в мобилни телефони, картите на Nokia се използват още в GPS системите на много автомобили, в GPS устройства и други. От тях компанията получава годишно около 1 милиард евро.

    Here включва нова технология – LiveSight. Тя е базирана на много точна 3D карта на света (по думи на Nokia).

    Приложението Nokia City Lens, използвано в Windows Phone 8 Lumia устройствата, е първото приложение, което предлага LiveSight изживяване. Когато потребителят насочи камерата на телефона например към ресторант, върху изображението на ресторанта се наслагва допълнителна информация за него. Повечето големи мобилни платформи и производители имат възможност да използват Here. В същото време някои специфични продукти, какъвто е City Lens, ще бъдат запазени само за продуктите на Nokia.

    Nokia обяви, че пуска версия на Here за iOS. Приложението е базирано на HTML5, има офлайн възможности, предлага навигация за пешеходци и при използване на градски транспорт. Потребителите ще могат да свалят приложението безплатно от Apple App Store след няколко седмици.

    Nokia обяви стратегическо партньорство с Mozilla. Nokia ще разработи версия на своето приложение за Firefox OS през следващата година.

    От Nokia показаха Android приложение. Компанията планира да пусне Here Software Development Kit за Android производители в началото на следващата година. Това ще позволи на производителите на Android устройства да създават собствени приложения, използвайки данните на Nokia.

    От Nokia обявиха също плановете си да купи компанията Earthmine. Двете компании вече са сключили споразумение за сключване на сделката. Очаква се сделката да бъде приключена до края на годината.

    Технологиите на Earthmine за заснемане и обработка на изображения ще бъдат използвани Here. Компанията разработва решение за 3D заснемане на улици от край до край – от необходимите устройства, използвани за самото заснемане, до обработването, съхраняването и клиентския софтуер.

    От Nokia ще се възползват от две големи преимущества на Here приложението. От една страна това е най-голямото подобно приложение, което има версии за различни платформи. Приложението ще се възползва и от факта, че Apple наскоро пусна собствено map приложение – Apple Maps, което не е особено харесвано от потребителите (меко казано) . Въпросното приложение беше включено в iOS 6 на мястото на Google Maps. Много потребители го критикуват и смятат, че то не е достатъчно добро. Често се появяват оплаквания, че данните в приложението не са точни, има и проблеми с визуалната информация, която предлага.