HP може да разреши и на други компании да произвеждат webOS телефони

    По време на Qualcomm Upling конференцията Jon Rubinstein (HP) е споделил, че HP има желание да работи с определени компании и да достави webOS на устройства, които не са направени от HP.

    HP купи Palm миналата година за повече от 1 милиард долара, като от покупката получи и webOS – страхотна мобилна платформа. Много хора смятаха, че компанията ще последва примера на Apple и ще започне да произвежда както софтуера, така и хардуера на своите устройства. HP има възможност да създава такива устройства и Veer, Pre 3 и TouchPad са първите устройства на HP, които използват webOS платформата.

    Rubinstein е старши вицепрезидент на HP. Той споделя, че компанията има желание да работи с определени компании, на които да предостави възможност да използват webOS в своите устройства. Подходът на компанията ще бъде нещо средно между подходът на Apple (единствено продукти на Apple използват iOS) и на Google (Google дава на всички производители да използват Android). HP няма да предлага webOS срещу лицензионна такса. Вместо това, тези компании ще трябва да донесат някаква добавена стойност на HP.
    Кои ще бъдат тези определени компании? Rubinstein споделя, че производителят на телефони /таблети не трябва да има голямо портфолио от устройства, базирани на други платформи или поне ще има желание да направи webOS своя основна мобилна платформа. Това изключва Apple, Nokia и RIM. Samsung, LG, HTC и Motorola на този етап залагат на Android.

    Само за HP би било доста трудно да разшири достатъчно webOS екосистемата. Повече производители, които ще предлагат webOS устройства, ще помогнат разширяването и популяризирането на екосистемата.

    Източник: www.intomobile.com