HTC официално обявиха, че ще правят блокчейн-смартфон

Що е то блокчейн? Пълният отговор на този въпрос е доста дълъг, но накратко това е технологията, която стои зад модерните през последните няколко години крипто-валути (биткойн, етереум и много други).

HTC обявиха намеренията си нов смартфон, който ще може да съхранява крипто-валути. Смартфонът ще носи името Exodus и ще представлява универсален портфейл за съхраняване на различни крипто-валути.

Exodus ще поддържа биткойн (BTC), Ethereum (ETH), Lightning Networks и други крипто-протоколи, а впоследствие ще бъдат добавяни още. HTC предвиждат блокчейн мрежа, която да използва Exodus смартфоните като нодове (nodes) с поддръжка на търговия с криптовалути между собствениците на устройството. И съвсем в реда на нещата, потребителите ще могат да си поръчат HTC Exodus с крипто. Интересно, нали? Цената, поне за момента не е ясна.

Основателят на HTC Vive, Phil Chen, ще бъде начело на всички блокчейн инициати на компанията. По време на Consensus 2018 конференцията (най-важната за 2018 година блокчейн конференция), Chen е обявил Exodus с думите:

“Искам да видя свят, в който крайните потребители наистина да притежават своите данни (браузинг история, идентичност, активи, портфейл, мейли, съобщения и други), без намесата на централна власт”

(чрез Engadged)

Не пропускай:  [PR] HTC Vive представя първокласно VR портфолио с нов хардуер, неограничен абонаментен достъп и партньорства за Създаване на съдържание

На практика, HTC Exodus ще се превърне в нещо като хардуерен портфейл за крипто-валути. Друг интересен момент е името на смартфона – Exodus. Всъщност, вече има такъв софтуерен портфейл… При това, той е наличен за Windows, Mac и Linux. Красив е, лесен за употреба, поддържа множество крипто-валути и обмяната им една към друга. Дали HTC Exodus ще е рожба между HTC и съществуващия, софтуерен Exodus портфейл? Тепърва ще разберем…

Пс.

Ще Ви припомним, че и Huawei се включват в крипто манията. Те ще интегрират софтуерния портфейл на BTC.com в смартфоните си. Разликата е в това, че поне за момента, крипто-добавката им е насочена предимно за азиатския пазар.