HTC One V Видео ревю

HTC One V е изключително интересно устройство. Той е най-малкото и най-евтино устройство от новата One серия на HTC и автоматично остана на заден план след модели като HTC One X и HTC One S. Това е една от причините да се заинтересуваме от модела и да го разгледаме по-подробно и с нужното внимание.

Съдържание:

1. Окомплектовка и външен вид
2. User Interface, Sense 4.0
3. Мултимедия – музикален плеър, галерия
4. Камера
5. Браузър
6. Tips&Tricks
7. Car app
8. Benchmarks

Лично мнение:

Въпреки, че One V се позиционира в ниския клас на One серията и средния клас Android смартфони като цяло, той може да се похвали със завидно добра сглобка и материали, присъщи по-скоро за високия клас смартфони. Всъщност, използваните материали и сглобката, са по-добри от тези на доста телефони във високия клас. Разбира се, имаме предвид така нареченият unibody design, при който корпусът на телефона е изграден от едно цяло парче алуминий.

Ето някои от елементите в хардуера на HTC One V, които издават принадлежността му към средния клас смартфони:

  • Qualcomm Snapdragon MSM8255 чипсет, single core 1GHz процесор и Adreno 205 графичен ускорител
  • 512MB RAM
  • 4GB памет, от която достъпен за потребителите за инсталиране на приложения е едва 1GB и 95MB за потребителска информация като снимки, видеа и други. Добрата новина е, че има слот за microSD карти и ако в комплекта нямате такава – побързайте да си набавите.


Видимо е, че HTC One V има същия хардуер като топ моделите смартфони от преди година (година и половина). За 2012-та година, този хардуер вече принадлежи на средния клас мобилни телефони с Android операционна система. Според нас, именно това е и причината, конкурентите на този “мъник”, да са именно топ моделите смартове от преди година (година и малко). Конкурират се дори в ценово отношение – HTC One V е с цена около 500лв в свободна продажба, приблизително толкова са и топ моделите смартфони от преди около година.

Все пак, има някои неща, които липсват в HTC One V и е добре да ги знаете:

  • няма предна камера за видео разговори (най-малкото би било полезна при употреба на skype)
  • няма втори микрофон за изолиране на околния шум по време на разговори
  • няма електронен компас


HTC One V не е подходящо устройство за геймъри. За да играем без проблеми на Temple Run например, трябваше предварително да изчистим всички приложения във фонов режим. Ако сте запалени геймъри и си търсите телефон за игра – пропуснете HTC One V, той просто не е за Вас.

Естествено, софуерът има не по-малко значение при избора на телефон и тук HTC One V се представя блестящо. Ето и някои от важните моменти в софтуера:

  • Android 4.0.3 ICS. Новата версия на операционната система, определено създава усещането за гладка работа.
  • Sense UI v4.0. Въпреки, че Sense 4.0 е с леко ограничена функционалност (както сме споменали във видеата), той си остава мощен потребителски интерфейс с много допълнителни възможности за персонализация от страна на потребителя.
  • Camera app – face detection, smile shot, auto upload, HDR, burst shot, group portrait, geotagging, panorama shots и други. Честно казано, очаровани сме от всичко, което е включено като опции в камера приложението. Показали сме повечето неща във видеата и смятаме, че всяка една от посочените екстри си струва да бъде разучена и използвана в подходящия момент.
  • Хареса ни Car приложението. Съчетава няколко приложения в едно с лесен за работа интерфейс в автомобил.


HTC One V е прекрасен за ежедневна употреба. Справя се повече от чудесно с всекидневни задачки като телефонни обаждания, четене и писане на мейли, браузване в интернет, правене на снимки, слушане на музика с вградена поддръжка на Beats Audio и много-много други. Нещо повече, при нашите тестове, HTC One V често изкарваше пълни два дни с едно зареждане (нещо рядко срещано за смартфон).

Струва ли си покупката на HTC One V? Всъщност, правилният въпрос е дали си струва покупката на HTC One V за около 500 лв. Да, ние смятаме, че си струва. Ето защо:

  • Има страхотен екран като за устройство от среден клас
  • Има чудесна сглобка от едно цяло парче алуминий
  • Работи с Android 4.0 ICS, което си е плюс, предвид бавните актуализации при Android смартфоните
  • Разполага със Sense 4.0 потребителски интерфейс доставящ допълнителни възможности и опции за персонализация
  • С всеки закупен One V, от HTC осигуряват безплатно 25GB дисково пространство в облака на Dropbox, за срок от 2 години.