HTC победи Apple в патентен спор

    Върховният съд в Лондон отсъди победа за HTC в патентният им спор с Apple.

    Съдът постанови, че от HTC не са нарушили патентите за четирите технологии, които от Apple смятат за свои. Съдията по делото заяви, че „slide-to-unlock” функцията е била очаквано развитие, имайки предвид предишни модели на компанията.

    Въпросните четири технологични патента се използват от Apple и в други съдебни спорове, като доста нашумелият в момента срещу Samsung.

    Преди една година, в усилието си да обявят за невалидни европейските патентите на Apple, от HTC заведоха дело. В отговор от Apple заведоха ответно дело. Всичко се върти около следните четири патента:

    • отключването на устройство
    • действие върху картинка
    • използването на многоезикова клавиатура, обхващаща различни азбуки за преносими устройства включително и мобилни телефони; система, която определя кои елементи на дисплея се активират с едно докосване, кои с няколко докосвания и такива, за които не е нужно
    • възможността потребителят да „влачи” обект, извън рамките и самостоятелното му връщане обратно, с което се показва, че е достигнат предела на местене.


    В кокретния спор, съдът реши, че първите три патента нямат връзка със случая, а четвъртият няма как да се приложи за HTC устройствата. Адвокати, занимащи се с дела срещу Apple, вероятно ще обърнат внимание на часта отнасяща се за „slide-to-unlock” патента.

    Съдията по случая постанови, че функцията на HTC „arc unlock” би била нарушител на патента на Apple, ако нямаше устройство с подобна функция на пазара през 2004г. Става въпрос за Neonode N1 модела, който има ключалка на екрана с описание за нужното действие, което да отключи устройството. В по-късна версия описанието е заместено от стрелка.

    Според съдията, нормален ход на събитията е дизайнерите да развият вида на функцията по този начин, колкото и да прилича на начина на отключване на Apple устройствата. Беше добавено също, че oще от появата на операционната система CE на Microsoft, концепцията „slider” не е новост.

    В съобщение на компанията беше заявено: „HTC са доволни от изхода на делото, което е доказателство, че исковете на Apple срещу HTC са безполезни. Оставаме разочаровани, че от Apple предпочитат конкуренция в съда, вместо на пазара.”

    От Apple отказаха да коментират подробности за случая. Вместо това представиха предишно изявление: „Ние вярваме, че конкуренцията е здравословна, но конкурентите трябва да създават собствени технологии, а не да крадат нашите.”

    В предишни спорове срещу Samsung, HTC и Motorola, от Apple донякъде успешно защитаваха „slide-to-unlock” патента. Последно, щатски съд прие патента за валиден, с което наложи забрана на продажбите на Nexus смартфона в САЩ.

    Андрю Алтън, адвокат към „Urquhart-Dykes and Lord”, Лондон, заяви че решението на лондонският съд може да не окаже много голямо значение. „Патентните закони в различните страни са тематично много близки, но могат да бъдат прилагани по много различен начин едни от други. Не само тестовете са различни, доказателствата, които могат да бъдат представени пред различните съдилища варират. В случая, ако модела Neonodе не е представян на американският пазар, той няма как да бъде използван по дело в САЩ. Фактът, че Apple са загубили тази патентна битка във Великобритания, не означава че ще претърпят загуба в глобален мащаб.”