HTC се опитват да привклекат вниманието на потребителите от няколко години, но все нещо не им се получава. Миналата година, с анонса на HTC 10, те направиха почти перфектния смартфон, но той не успя да им помогне да се преборят с конкурентите си и донякъде с навика на потребителите.

Видео ревю:

С HTC U Ultra, тайванците се опитват да се разграничат от всички останали производители на пазара.  И със сигурност успяват – просто няма как да объркате U Ultra с никой друг смартфон. Има уникален дизайн, цветове и по традиция – много на пръв поглед дребни, но полезни за потребителите детайли.

Акценти в HTC U Ultra:

 • полиран до блясък стъклен гръб, метална рамка
 • Android 7.0 Nougat
 • две СИМ карти (СИМ2 слотът е хибриден)
 • 5.7 инчов IPS LCD5 диспей, QHD резолюция
 • 2.05 инчов (втори) дисплей, 160 х 1040 пиксела резолюция
 • Snapdragon 821 чипсет от Qualcomm
 • 4GB RAM
 • 64GB вградена памет + microSD карта (до 256GB)
 • 12MPx UltraPixel 2 основна камера, F/1.8 бленда, 4К @30fps, slow motion 720p @120fps
 • 16MPx предна камера (4MPx UltraPixel режим), 1080p видео (30fps)
 • 3000 mAh батерия (Quick Charge 3.0 бързо зареждане)
 • сензор за пръстови отпечатъци
 • USB Type-C порт

Лично мнение:
Николай Великов

Ще започнем с недостатъците. Всъщност, единственото което ние бихме могли да изтъкнем като недостатък е липсата на IP68 сертификат за защита от прах и вода. Въпреки, че едва ли някой планира да мокри нарочно смартфона си, но “някаква” защита (дори IP57) би го защитила от случайни разливи на течности. Все пак, флагмените на останалите производители имат IP68 защита и това е нещо, с което HTC трябва да се съобразят.

HTC премахват 3.5 мм жак за слушалките в U Ultra. Слушалките в комплекта за разкошни, но липсата на този жак, вероятно е недостатък за меломаните. Тук всеки сам трябва да прецени.

На първо място, харесва ни, че HTC U Ultra може да работи с две СИМ карти. Можете да го използвате с една СИМ карта и microSD карта, но като се има предвид 64GB вградена памет – вариантът с две СИМ карти си е превъзходна възможност, да разграничите личните от служебните си ангажименти.

Колкото до дизайна, има две възможности – или ще харесате HTC U Ultra, или не. U Ultra е специфичен и е различен от всичко останало на пазара. Полираното до блясък стъкло, прелива в метална рамка и след това в огромния 5.7 инчов дисплей с 2.5D защитно стъкло. И ако си дизайнът е различен, то цвета (в нашия случай ice white) го прави уникален.

Потребители в мрежата, критикуват HTC U Ultra, защото използва Snapdragon 821 чипсета, вместо новия Snapdragon 835. Ето каква е ситуацията..

Не пропускай:  [PR] Vive Pro Eye вече е наличен в Европа за 1649 евро

Snapdragon 835 на Qualcomm все още не е на пазара. Очаква се през месец април и то в ограничен брой смартфони и количества. Snapdragon 821 от друга страна се появи в смартфоните през втората половина на 2016 година. И все още е най-мощният чипсет на компанията. 4GB RAM и 64GB вградена памет в HTC U Ultra, са приятен завършек за всеки флагман.

Ето и още един повод за размисъл. Google Pixel и LG G6 са със същия чипсет, но HTC U Ultra е доста по-евтин…

Освен двете СИМ карти, дизайна и хардуера, силен акцент в HTC U Ultra е и допълнителният дисплей за известия и бързи връзки към приложения, функционалности и контакти.

Не по-малко важен момент са и четирите висококачествени микрофона в HTC U Ultra, които могат да работят едновременно, като по този начин записват 360 градусово или 3D аудио. Комбиниращи или разделящи звука, те се използват при запис на аудио, видео и гласови команди.

Основната камера на HTC U Ultra е същата като тази в HTC 10. И преди бяхме предоволни от нея. Снимките са супер, а записът на 4К видео и 720p slow motion видео са готина добавка към цялата картина. Оптичната стабилизация е невероятна (вижте в ревюто по-горе). Забележката ни остава само една – от време на време, се налага да префокусиране при снимане на видео.

4К видео:

720p видео, slow motion:

FHD видео +  OIS (вижда се и префокусирането, за което споменахме по-горе):

Накрая, но не на последно място – страхотно представяне на тема софтуер. Разбира се, харесва ни Android 7.0 Nougat и опцията за freestyle лейаут на иконите на началните екрани. Това, което ни впечатли обаче е multi window функционалността и опцията за още бърз преход към предходното приложение.

Изключително сме доволни, че HTC са избегнали дублираните на приложения и използват Google-ските, вместо техните собствени. Приятна изненада е, че не видяхме нито едно Microsoft-ско приложение. Не, че не ни харесват – просто предпочитаме сами да инсталираме само това, което ни трябва…

Колкото до Sense Companion, тепърва ще разберем колко добър е новият асистент на HTC. Вероятно ще са нужни поне няколко седмици в тестове, за се обучи от навиците на потребители, но би могъл да се превърне в нещо ключов момент при продажбата.

Ревюто е заснето със съдействието на партньорите ни от Citytel.bg. На сайта им можете да откриете разнообразие от смартфони, таблети, оригинални аксесоари за тях и други.