Huawei начерта бъдещето на мобилния изкуствен интелект на IFA 2017 в Берлин

  kirin-970

  Днес на технологичното изложение IFA 2017 в Берлин, Huawei Consumer Business Group постави началото на една нова ера в смартфон иновациите. Изпълнителният директор на потребителското звено Ричард Ю представи визията на Huawei за бъдещето на изкуствения интелект с пускането на новия процесор Kirin 970. Комбинирайки мощта на облачните възможности със скоростта и способностите на изкуствения интелект (AI), Huawei намира приложение на платформата за интелигентно компютърно управление и променя начина, по който боравим с нашите мобилни устройства.

  „С поглед към бъдещето на смартфоните, виждаме, че се намираме на прага на една нова вълнуваща ера”, каза Ричард Ю, Изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group. „Мобилният изкуствен интелект (AI) = изкуствения интелект (АI) на устройството + облачния AI. Huawei се ангажира да развива умните устройства в интелигентни такива, като изгражда завършен цикъл от възможности, които поддържат координираното разработване на чипове, устройства и облачни услуги. Крайната цел е да предоставим значително по-добро потребителско преживяване. Kirin 970 е първото от цяла серия нови подобрения, които ще интегрират мощни функции за изкуствен интелект в нашите устройства и ще им дадат конкурентно предимство.”

  След дълги години разработка, облачният изкуствен интелект намира широко приложение, но потребителското преживяване има нужда постоянно от усъвършенстване, включвайки латентността, стабилността и опазването на личните данни. Облачният AI и хардуерният AI могат взаимно да се допълват. Хардуерният изкуствен интелект предлага силни сензорни възможности, които са в основата на разбирането и подпомагането на потребителите. Сензорите произвеждат голямо количество персонализирани данни в реално време и според обстановката. Благодарение на големите обработващи способности на чипа, устройствата ще станат по-когнитивни към нуждите на потребителите, предоставяйки изключително персонализирани и леснодостъпни услуги.

  Не пропускай:  Huawei с патент за два смартфона с вградени под дисплея камери?

  Kirin 970 се захранва от 8-ядрен процесор, 12-ядрен GPU от следващо поколение. Изграден на базата на усъвършенстван 10 nm технологичен процес, Kirin 970 обединява 5,5 милиона приемници в площ от само един квадратен сантиметър. Новият Huawei чипсет е първата мобилна изчислителна платформа с изкуствен интелект, която включва специализирано звено за невронна обработка (Neural Processing Unit). В сравнение с четириядрения Cortex-A73 CPU, новата хетерогенна изчислителна архитектура на Kirin 970 осигурява до 25 пъти по-добро представяне и 50 пъти по-голяма ефективност. Казано с други думи, чипът може да изпълнява същите изчислителни компютърни задачи много по-бързо и с много по-малко енергиен ресурс. При определящия тест за разпознаване на изображения, Kirin 970 е обработил 2000 изображения в минута, което е по-бързо от всички останали чипове на пазара.

  Новите разработки в сферата на изкуствения интелект изискват съвместни усилия по цялата верига, включващи десетки милиони разработчици, както и преживяването и обратната връзка на стотици милиони потребители. Huawei позиционира Kirin 970 като отворена платформа за мобилен AI, предоставяйки достъп до чипсета на разработчици и партньори, които могат да измислят нови и иновативни ползи от обработващите му способности.