Huawei обвиняват САЩ за недостига на чипове

Светът изпитва недостиг на чипове и поне за момента – сложната ситуация ще продължи до началото на следващата година. Има остър недостиг на компоненти, оттам намалени производствени мощности, което води до повишаване на цените на продуктите. Естествено, анализаторите обвиняват световната пандемия, която наруши производствения процес по веригата за доставки.

Huawei пък, обвиняват администрацията на САЩ (източник). Според тях, именно американските санкции са провокирали паниката по изкупуването на компоненти и чипове, което в крайна сметка е станало причина за недостига.

Eric Xu, главен изпълнителен директор на Huawei, е заявил в реч на срещата на върха на анализаторите, че преди това, компаниите не са се опитвали да складират чипове. Просто не е било необходимо. Сега, много производители предпочитат да се запасят с чипове за 3-6 месеца напред. Всичко това е довело до по-голямо търсене, с което съответно производителите не успяват да се справят.

Нещо повече, той смята че САЩ са виновни и за настъпването на глобална икономическа криза. Със санкциите си, Америка е унищожила партньорствата и доверието във веригата за доставки на чипове. Сега, редица страни се опитват да създадат собствено производство на полупроводникови продукти, харчат огромни средства, което отново ще доведе до повишаване на цените на чиповете и съответно повишаване на цените на електрониката.