Huawei официално представиха Harmony OS

Дълго обсъжданата в мрежата Harmony OS на Huawei вече е факт. На конференцията за разработчици на Huawei, изпълнителният директор на компанията Ричард Ю изненада публиката и представи Harmony OS, твърдейки че е по-бърза и по-сигурна от Android.

Harmony OS е насочена главно към IoT продукти (умни дисплей, носими джаджи, умни високоговорители и умни устройства за автомобила). Акцентът тук не е към смартфоните. Ричард Ю коментира, че ако на Huawei им забранят достъпа до екосистемата на Google, компанията може да разгърне усилията в посока Harmony OS. Ако това се случи… До тогава, продължават да работят с Android за смартфоните.

Презентацията на Harmony OS е по-скоро техническа, но накратко – тя е “microkernel-based, distributed OS for all scenarios”. Платформата е с отворен код и е по-скоро конкурент на бъдещата Fuchsia операционна на Google. Предимството пред Android е именно в това – може да се използва на различни типове устройства и е по-ефективна. В този контекст, Android е “остаряла платформа с проблеми с фрагментацията и много излишен код”.

Не пропускай:  MediaTek отричат, че Huawei ще купуват TSMC чипове през тях

Коментира се още, че още със старта, Harmony OS е по-сигурна платформа от Android (root-microkernel е защитен). Системата прилага и набор от математически подходи, използвани в критично важни за сигурността области за надеждно откриване на уязвимости.

Въпреки, че Harmony OS е олекотена като цяло, твърди се че предлага по-добра производителност, разпределяйки по-добре системните ресурси и извършва прогнозиране в реално време. Android от своя страна, все още използвал “не-толкова интелигентен механизъм за планиране на задачите на Linux ядрото”.

Според Ричард Ю, Harmony OS се разработва още от 2017 година, а версията представена днес е насочена към умните дисплей (Huawei Vision) които ще се появят на пазара по-късно тази година. Въпреки, че това издание на платформата все още е с Linux ядро, версия 2.0 ще е готова през 2020 година и ще бъде с Harmony OS microkernel.