Huawei P40 Pro. Смартфонът. Част 1

Huawei се намират в разгара на сериозна криза в отношенията между САЩ и Китай. Компанията страда от наложените от американското правителство рестрикции и новите им модели не разполагат с продуктите и услугите на Google. Това пък, е проблем за потребителите в Европа и в частност България.

С оглед на всичко това, ревюто ни на Huawei P40 Pro ще бъде в две части.

 • Първата част, ще бъде посветена на самия смартфон – ще Ви кажем, какво мислим за него и как са се справили китайците на тема дизайн, дисплей, хардуер, камери и батерия.
 • Втората част, ще бъде изцяло на тема софтуер. Ще бъде кръстена “Живот без Google” и в нея, ще разгледаме дали и как потребителите могат да живеят без продуктите и услугите на Google и как да го направят по възможно най-безопасния начин.

Huawei P40 Pro. Смартфонът. Част 1

Huawei P40 Pro е новият топ модел на компанията за 2020 година. Без съмнение – флагман. В случая, това личи от прецизната изработка, използваните материали, иновативните дизайнерски решения, хардуера, вълшебните камери и батерията. Вижте акцентите…

P40 Pro акценти:

 • 6.58 инчов OLED дисплей, 1200 х 2640 пиксела резолюция, HDR10, 90Hz честота на опресняване
 • Kirin 990 5G чипсет (осемядрен), 7nm+ технологичен процес, Mali G76 графичен ускорител (шеснадесетядрен)
 • 8GB RAM
 • 128/256/512 GB вградена памет, UFS 3.0
 • слот за NM карти до 256GB (хибриден слот със SIM2)
 • четири камери на гърба:
  – основна 50MPx, F/1.9, PDAF, OIS
  – ултра 40MPx, F/1.8, PDAF
  – перископична 12MPx, F/3.4, PDAF, OIS, 5х оптичен зуум
  – 3D ToF сензор
 • две селфи камери:
  – 32MPx, F/2.2, AF
  – 3D ToF сензор за по-сигурно лицево разпознаване и по-добри портретни снимки
 • 4200 mAh батерия
 • Type-C порт
 • бързо зареждане с 40W (адапторът в комплекта поддържа 40W)
 • бързо, безжично зареждане с 27W
 • обратно, бързо, безжично зареждане с 27W
 • NFC, IP68 сертификат за защита от прах и вода

Лично мнение

Николай Великов

Huawei P40 Pro е едно от най-красивите и най-фини устройства, на които съм попадал. Той е изящен. Huawei са си взели поука и дисплеят му вече е с изключително семпли извивки. Благодарение на това, P40 Pro е по-приятен за окото, има по-добро потребителско изживяване и е по-удобен в ръката. Огромен напредък за тези семпли и съвсем леко извити краища на дисплея. Иновация е и извиването на екрана от горната и долната част на дисплея. Така нареченият OverFlow дисплей е красив и изряза самочувствието на компанията за бранд от световна класа.

Въпреки, че мнозина намират отворът за предните камери, за прекалено голям – той има своя смисъл. P40 Pro има сигурно лицево разпознаване, заради infrared 3D ToF сензора, работи на абсолютна тъмнина и осигурява страхотни портретни селфита.

На тема хардуер – никакви забележки. Мощта е предостатъчна за нуждите на всеки потребител. Дори геймърите, ще се зарадват на производителността на P40 Pro. Kirin 990 не е толкова мощен, колкото Snapdragon 865 на Qualcomm, но имайте предвид, че в крайна сметка сравняваме просто цифри и че в ежедневието – P40 Pro с Kirin 990 без усилия, ще се справи точно толкова добре, колкото и всеки друг флагман със Snapdragon 865.

Смартфоните от високия клас на Huawei, се позиционираха на пазара като “камерафони”. Това не е случайно. Сътрудничеството им с Leica през години, иновациите в хардуера на камерите и тежкия постпроцесинг от изкуствения интелект, изведоха камера-технологиите на компанията на нови висоти.

Снимки, направени с P40 Pro (неизрязаните снимки тук):

дневна снимка
дневна снимка
дневна снимка
дневна снимка
дневна снимка
дневна снимка
нощна снимка
1х зуум
5х зуум
10х зуум
1х зуум
5х зуум
10х зуум
1х зуум
5х зуум
10х зуум
1х зуум
5х зуум
10х зуум
1х зуум
5х зуум
10х зуум

P40 Pro без съмнение е страхотен смартфон. Единственият проблем и по независещи от компанията обстоятелства, е липсата на продуктите и услугите на Google. Именно този казус ще разгледам във втората част на видео ревюто, което очаквайте през следващите дни. Абонирайте се за канала ни в YouTube.

ВАЖНО!
Вече можете да използвате промо-код 359GSM за 2% отстъпка на всичко в Citytel.bg. Промо-кодът важи само за покупки онлайн (т.е. през уебсайта) и получаване на стоката с куриер. Не важи за покупки на място от магазина.

Актуална цена на Huawei P40 Pro в Citytel.bg.