Huawei разпращат покани до разработчици, да публикуват приложенията си в техния AppGallery магазин за приложения

huawei-4d-touch

Едва ли има по-голяма новина от тази, за влизането на Huawei в “черния списък” на САЩ и че вследствие на това, Google бяха принудени да отнемат лиценза на китайците да използвате техните услуги. Но…

Дали случващото се е лошо за Huawei?

Истината е, че човек никога не знае. Старите хора са казали “всяко зло, за добро” и единствено времето ще покаже, дали Huawei ще пострадат от тези забрани или пък напротив – ще станат по-самостоятелни и по-силни, без намесата на Google.

Първите стъпки на Huawei към независимостта си от Google вече са факт. Въпреки, че компанията официално отрича да разработва нова мобилна платформа, в мрежата усилено се говори, че още тази година, те ще представят собствена операционна система. Всъщност две – HongMeng OS за Китай и Oak OS за международните пазари.

Не пропускай:  Щатите обмислят закупуването на Ericsson, за да се борят срещу Huawei?

Най-вероятно, новите две платформи ще са базирани на Android, но просто няма да се възползват от услугите на Google, което включва Google Play Store.

И докато “решението” с платформата вече е “почти ясно”, сега Huawei работят над проблема с “Play Store”. Според информация от XDA, компанията вече разпраща мейли до разработчиците на популярни приложения, да ги публикуват и в собствения им AppGallery магазин за приложения.

Разработчик и вероятно член на XDA, пожелал да остане анонимен, е разкрил мейла който е получил от Huawei. Ето как изглежда:

В общи линии, Huawei твърдят, че имат 270 милиона активни месечни потребители на над 350 милиона смартфона, като половината от тях са извън Китай. Ходът на китайците е логичен. Остава да видим, как ще се справят Huawei с тази задача.