Huawei са пуснали 1 милион смартфона с новата HongMeng OS за тестване?

huawei-4d-touch

След забраната от страна на правителството на САЩ, за използването на Android на Google, Huawei изглежда усилено работят и тестват собствената си HongMeng OS на място в Китай. Според доклад от China Daily, компанията вече е пуснала за тестване 1 милион смартфона с новата платформа.

Според Rosenblatt Securities, новата HongMeng OS е съвместима с всички приложения за Android и има “повишени функции за сигурност, за защита на личните данни”.

Главният изпълнителен директор на Huawei, Yu Chengdong, коментира че новата платформа на компанията ще бъде достъпна за потребителите още тази есен или следващата пролет. Съобщил е и, че HongMeng OS ще бъде съвместима със смартфони, таблети, компютри, коли, телевизори и носими устройства.

Според South China Morning Post, Huawei разработват въпросната операционна система още от 2012 година. Още тогава, Huawei са имали притеснения относно диминирането на Android и започват работа по собствена платформа, която да замени Android в случай, че се сблъскат с всякаква забрана в бъдещи периоди от време. За целта е бил създаден специален екип в лабораториите на Huawei, който е изучавал Android и iOS, за да се учи от тях.

Не пропускай:  Huawei с патент за два смартфона с вградени под дисплея камери?

Разбира се, информацията не е официално потвърдена. Тепърва ще разберем, какво точно планира и докъде са стигнали Huawei в създаването на собствена платформа.