Huawei ще се конкурират с Google Maps? Не точно…

Huawei се подготвят да конкурират Google Maps? Не съвсем, но и това би могло да стане някой ден…

Сега, китайският гигант разработва собствена услуга за картографиране, наречена Map Kit и ще бъде налична през месец октомври. Информацията идва от China Daily и звучи като сериозна заявка за навлизане на пазара на картографските услуги.

Има една уловка обаче – услугата не е предназначена за потребителите… Насочена е към разработчиците.

Може да Ви звучи странно, но имайте предвид, че почти всички съвременни приложения изискват да използват локацията на смартфона, за да изпълняват коректно някои от функциите си. Стремежът на Huawei да намали зависимостта си от Google (САЩ) и нуждите на разработчиците, принуждават компанията да създаде Map Kit услугата, която на практика решава и двата им “проблема”.

Map Kit на практика предоставя инструменти на разработцичите, за да могат приложенията им да се възползват от картографиране, без да използват услугите на Google.

Не пропускай:  Официалният сайт на Huawei Harmony OS е лайв

Въпросната услуга ще бъде налична в 150 страни, ще поддържа 40 езика и ще бъде свързана с местните картфографски услуги. Според слуховете, ще се поддържа трафик в реално време, усъвършенствана навигация и карти с добавена реалност.

Новината идва само няколко дни, след като Huawei представи собствената си Harmony OS за мобилни устройства, лаптопи, носими джаджи и телевизори.

Предистория

Ще Ви припомним, че през месец май, правителството на САЩ забрани на местните компании да извършват бизнес с Huawei. В резултат на това, редица американски компании се принудиха, да преустановят временно работата си с Huawei – Google, Qualcomm и много други. Отговорът на китайците са Harmony OS (собствена платформа) и очевидно Map Kit (услуга за картфографиране).