[Важно] Huawei загубиха достъп до Android и Google?

huawei-4d-touch

Google са преустановили бизнес операциите си с Huawei, което вероятно ще окаже драматично въздействие върху устройствата на Huawei по целия свят.

Информацията не е официална. Очакваме официален коментар от Huawei.

Според Reuters (чрез AndroidAuthority), цитирайки източник запознат с темата, Google са били принудени да преустановят бизнеса си с Huawei изискващ “прехвърляне на хардуерни и софтуерни продукти”.

Reuters (приблизителен превод):

Huawei Technologies Co Ltd веднага ще загуби достъп до актуализации на Android операционната система, а следващите им модели смартфони предназначени за пазарите извън Китай, ще загубят достъп до популярни приложения и услуги на Google, включително Google Play Store и Gmail”

Какво означава това за текущите смартфони на Huawei?

Простичко казано, това означава, че смартфоните на Huawei които в момента са в ръцете на потребителите, няма да получават ъпдейти за сигурност от Google. И това вероятно включва дори най-новите им флагмени – P30, P30 Pro, Mate 20 Pro и други.

Действията на Google идват след съобщението на Министерството на търговията в САЩ в сряда, според което Huawei и 68 филиала на компанията, влизат в “черен списък”. Бидейки в този “черен списък”, на Huawei се забранява да купува части и компоненти от американски компании, без одобрението на правителството на САЩ. А това, включва и Android платформата на Google.

Не пропускай:  Google Pixel 5 ще работи със Snapdragon 765?

Какво би могло да означава това за Huawei?

Това разбира се, е огромен удар за Huawei. Удар е и за феновете на компанията по целия свят. И докато Huawei сами разработиват чипсетите за мобилните си устройства (HiSilicon Kirin), то заместник на Android платформата все още няма… Или поне, няма нищо официално, защото от години се говори, че Huawei разработва собствена мобилна плартформа.

Близко бъдеще?

Само след броени дни (21 май), Huawei трябва да представят Honor 20 в Лондон. Тук възникват следните въпроси:

  1. Honor 20, ако се брои към непредставените до момента устройства (какъвто е), той не би трябвало изобщо да получи приложенията и услугите на Google…?
  2. Honor 20, ако се брои към вече планираните устройства на Huawei, ще получи приложенията и услугите на Google, но няма да получава ъпдейти?
  3. Ще има ли изобщо анонс и ще излезе ли на пазара Honor 20?

Разбира се, към този момент нищо не е официално. Очакваме официално изявление на Huawei за повече информация. Ще Ви държим в течение.

Reuters: