iPhone и iPad 3G записва данни за местоположението ви и ги съхранява в скрит файл

    Фирма, занимаваща се със сигурност, разкри, че iPhone и iPad 3G записват всяко движение, което извършвате и съхраняват данните в таен файл, който се back-up-ва на компютъра. Устройствата следят координатите на вашето местоположението и датата и часа, като записват тази информация във файл. Не са ясни причините на Apple да прави това.

    Данните за местоположението се записват във файл на iPhone или iPad 3G устройството, а след това се прехвърлят към компютър, когато смартфонът или таблетът се синхронизира с iTunes. Изглежда, че с помощта на iPhone tracker приложението лесно можете да получите достъп до тези данни. Ако стартирате приложението на OS X компютър, който използвате за синхронизация на iPhone или iPad с мобилен план, приложението сканира backup файловете и търси скрития файл, който съдържа информация за вашето местоположение. Ако открие този файл, то показва върху карта къде сте се намирали. Доста притеснителен е фактът, че е толкова лесно да получите достъп до тази информация. За целта просто трябва да инсталирате едно приложение.

    Дали приложението изпраща информацията или я споделя? Изглежда, че данните остават на вашия компютър. Кодът на приложението е open source. Можете да го прегледате и да го компилирате, ако желаете.

    Според The Guardian, записването на данните за местоположението е започнало от iOS 4.0. Потребителите, използващи по-стара версия на iOS, няма нужда да се притесняват за това.

    Apple е отказал да коментира въпроса.

    Източник: www.intomobile.com