Идва ли края на OLED монопола на Samsung?

Влиянието на Samsung по веригата за доставки на компоненти за смартфони е доста стабилно. Корейците на практика “притежават” OLED пазара, което означава че останалите производители успяват да се докопат до незначителен дял от продажбите (или изобщо не могат да се включат). Към момента, Samsung доминират в производството на AMOLED дисплеи, като през следващите 5 години ще надхвърлят годишен капацитет от 100 милиона броя. LG, JDI също работят по въпроса и разширяват мощностите си за производство на OLED дисплеи, но са твърде далеч от капацитета на Samsung.

За да прекъснат този монопол, някои китайски производители като BOE Technology Group, China Star Optoelectronics, Tianma Microelectronics, Hehui Optoelectronics, Kunshan Guoxian и Rouyu Technology, са започнали масово производство на AMOLED дисплеи (чрез GizChina). Общият им производствен капацитет е около 4.02 милиона броя годишно, което е твърде малко на фона на 100 милиона от Samsung, но бизнесът им тепърва ще се развива в тази посока.

Виж още:  Изтекоха рендъри на Galaxy S21 Ultra

Струва си, да се отбележи, че според предишни доклади, Apple тестват OLED дисплеи от BOE за производството на бъдещите iPhone-и и ако това се случи – китайските OLED производители, ще разрастнат бизнеса си по-скоро от колкото се очаква.