Още през месец юни тази година, Apple представиха iOS17 с набор от нови екстри и различни промени. Последваха няколко месеца в тестове на бета версиите и утре (18 септември) – iOS 17 трябва да бъде достъпна за всички с iPhone XS и по-новите модели. В България, ъпдейтът ще се появи около 20:00 часа.

Ето и 10те най-интересни нови функции, които да очаквате и изпробвате:

1. StandBy

StandBy е нов изглед на цял екран, с дизайн предоставящ лесно видима информация от по-голямо разстояние. Очакваме и опции за персонализиране на информацията – часовник с различни стилове, календар, любими снимки, времето за няколко дни, контроли за управление на музиката, уиджети и други.

StandBy е създаден за iPhone, докато се зарежда на стойка, бюро и поддържжа Live Activities, Siri, входящи повиквания и по-големи като размер известия. Функцията работи и с Always-On-Display на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max.

2. Contact Posters

iOS 17 позволяв на потребителите, да създават собствен Contact Poster, който да се появява при входящо позвъняване на iPhone-а на друг потребител. Постерът може да включва снимка или memojy, с опция да се избира дори шрифт и фон. Функцията е достъпна във вграденото Phone приложение и ще бъде достъпна и за разработчиците на приложения.

3. NameDrop

NameDrop позволява на потребителите лесно да споделят контакти, чрез доближаване на устройствата си. Просто трябва да изберат специфични данни (телефони номера или мейли) и да доближат iPhone-а си до друг такъв. NameDrop може да споделя и Contact Poster-ите.

4. Live Voicemail

Live Voicemail носи транскрипция в реално време на екрана, докато някой Ви оставя гласово съобщение. Ако информацията е важна – можете да приемете повикването, преди да е приключило гласовото съобщение. Apple коментират, че обажданията идентифицирани като спам от мобилния оператор – няма да имат транскрипция.

5. Swipe to Reply in Message

В Messages приложението, потребителите ще могат да плъзнат с пръст надясно върху всяко съобщение, за да изпратят вграден отговор.

6. Interactive Widgets

Interactive Widgets са новите уиджети за началния екран, заключения екран и StandBy изгледа в iPhone. Apple дават примери за какви биха могли да се използват – включително маркиране на напомняне за изпълнено, плейване и пауза на музика или подкаст, контрол на Home приложението и много други. Разработчиците на приложения също ще имат достъп до новите възможности, но вероятно ще отнеме известно време докато ъпдейтнат приложенията си.

7. Improved Autocorrect

Apple казват, че iOS 17 включва езиков модел, който е “произведение на изкуството” за предсказване на думи. Това ще подобри автоматичната корекция при писане и дори предложения за думи или цели изречения, преди да бъдат написани.

8. Apple Maps Offline

Apple Maps придобива ключова екстра от Google Maps с iOS 17 – възможност за сваляне на карти за употреба без интернет. Компанията казва, че потребителите могат да свалят конкретна зона от картата, да я използват с навигация, да виждат приблизително време за пристигане, да търсят места и много други, докато iPhone-ът не е свързан към WiFi или мобилна мрежа на оператор.

9. Stickers Drawer

Новият Sticker Drawer в iOS 17 позволява достъп до всички стикери, включително Live Stickers, emoji, Memojy и iMessage стикерите на едно място. Live Sticker-ите могат да бъдат създавани чрез докосване и задържане върху обект от снимка (човек, куче, котка и други).

10. “Hey Siri” става само “Siri”

Apple опростяват гласовата команда за Siri за iPhone. Вместо “Hey Siri”, потребителите ще казват само “Siri” за да активират гласовия асистент.