Още през месец юни тази година, Apple представиха iOS17 с набор от нови екстри и различни промени. Последваха няколко месеца в тестове на бета версиите и утре (18 септември) – iOS 17 трябва да бъде достъпна за всички с iPhone XS и по-новите модели. В България, ъпдейтът ще се появи около 20:00 часа.

Ето и 10те най-интересни нови функции, които да очаквате и изпробвате:

1. StandBy

StandBy е нов изглед на цял екран, с дизайн предоставящ лесно видима информация от по-голямо разстояние. Очакваме и опции за персонализиране на информацията – часовник с различни стилове, календар, любими снимки, времето за няколко дни, контроли за управление на музиката, уиджети и други.

StandBy е създаден за iPhone, докато се зарежда на стойка, бюро и поддържжа Live Activities, Siri, входящи повиквания и по-големи като размер известия. Функцията работи и с Always-On-Display на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max.

2. Contact Posters

iOS 17 позволяв на потребителите, да създават собствен Contact Poster, който да се появява при входящо позвъняване на iPhone-а на друг потребител. Постерът може да включва снимка или memojy, с опция да се избира дори шрифт и фон. Функцията е достъпна във вграденото Phone приложение и ще бъде достъпна и за разработчиците на приложения.

Виж още:  iPhone 15 идва с USB-C, 48MPx камера и Dynamic Island

3. NameDrop

NameDrop позволява на потребителите лесно да споделят контакти, чрез доближаване на устройствата си. Просто трябва да изберат специфични данни (телефони номера или мейли) и да доближат iPhone-а си до друг такъв. NameDrop може да споделя и Contact Poster-ите.

4. Live Voicemail

Live Voicemail носи транскрипция в реално време на екрана, докато някой Ви оставя гласово съобщение. Ако информацията е важна – можете да приемете повикването, преди да е приключило гласовото съобщение. Apple коментират, че обажданията идентифицирани като спам от мобилния оператор – няма да имат транскрипция.

5. Swipe to Reply in Message

В Messages приложението, потребителите ще могат да плъзнат с пръст надясно върху всяко съобщение, за да изпратят вграден отговор.

6. Interactive Widgets

Interactive Widgets са новите уиджети за началния екран, заключения екран и StandBy изгледа в iPhone. Apple дават примери за какви биха могли да се използват – включително маркиране на напомняне за изпълнено, плейване и пауза на музика или подкаст, контрол на Home приложението и много други. Разработчиците на приложения също ще имат достъп до новите възможности, но вероятно ще отнеме известно време докато ъпдейтнат приложенията си.

Виж още:  iPhone 15 Pro и Pro Max имат титаниев корпус, Action бутон и USB-C 3

7. Improved Autocorrect

Apple казват, че iOS 17 включва езиков модел, който е “произведение на изкуството” за предсказване на думи. Това ще подобри автоматичната корекция при писане и дори предложения за думи или цели изречения, преди да бъдат написани.

8. Apple Maps Offline

Apple Maps придобива ключова екстра от Google Maps с iOS 17 – възможност за сваляне на карти за употреба без интернет. Компанията казва, че потребителите могат да свалят конкретна зона от картата, да я използват с навигация, да виждат приблизително време за пристигане, да търсят места и много други, докато iPhone-ът не е свързан към WiFi или мобилна мрежа на оператор.

9. Stickers Drawer

Новият Sticker Drawer в iOS 17 позволява достъп до всички стикери, включително Live Stickers, emoji, Memojy и iMessage стикерите на едно място. Live Sticker-ите могат да бъдат създавани чрез докосване и задържане върху обект от снимка (човек, куче, котка и други).

10. “Hey Siri” става само “Siri”

Apple опростяват гласовата команда за Siri за iPhone. Вместо “Hey Siri”, потребителите ще казват само “Siri” за да активират гласовия асистент.