iPhone 5 е на 5то място по токсичност, Samsung Galaxy S III – на 9-то място

    Анализи на използваните материали в модерните смартфони показва, че един от най-слабо токсичните смартфони е Motorola Citrus, след него са iPhone 4S и LG Remarq. iPhone 5 е на пето място, а най-големият му конкурент – Galaxy S III, е на 9-то място. Най-силно токсичен е iPhone 2G.

    Всички изследвани телефони съдържат поне един от следните опасни химикали – олово, бром, хлор, живак и кадмий. Тази вещества могат да замърсяват по време на живота на устройството, докато минералите се извличат, докато се обработват, по време на производство на устройството, в края на полезния му живот. Особено голям проблем е изхвърлянето и рециклирането на електронните устройства и в частност на мобилните телефони.

    Jeff Gearhart, директор проучвания в Ecology Center и основател на HealthyStuff.org, споделя: “Дори и най-добрите телефони от нашето проучване съдържат опасни химикали”. „Тези химикали, които са свързани с вродени дефекти, проблеми при ученето и други сериозни здравни проблеми, са открити в почви с нива на концентрация от 10 до 100 пъти по-висока от фоновите нива наелектронни отпадъци в Китай. Трябва по-добра федерална регулация на тези химикали и трябва да създадем стимули за създаването на по-зелена потребителска електроника.“

    Голяма част от 36-те изследвани телефона са модели от последните 5 години. Анализирани са общо 1105 проби за 35 различни химикала и елемента. Телефоните са били напълно разглобени и в тестването са участвали вътрешни и външни компоненти, като тестовете са извършени чрез рентгенова флуоресценция.