Чат с iPhone, кое да използваме – WhatsApp или iMessage?

    Две популярни приложения, позволяващи чат между потребители на iOS устройства са WhatsApp и iMessage. WhatsApp е едно от най-често сваляните приложения в iTunes. iMessage е приложението за текстови съобщения на Apple.

    WhatsApp поддържа различни платформи. Има версии на приложението за iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry OS и Symbian, което означава, че можете да чатите с притежателите на устройство, използващо някоя от изброените мобилни платформи. iMessage може да се използва единствено от iOS устройства. А това означава, че вашите приятели, които имат Android, Windows Phone, Symbian, BlackBerry или някакъв друг телефон, не могат да използват приложението.

    С WhatsApp приложението можете да споделяте видео, снимки, местоположение и контакти. Можете да изпратите аудио бележка, без да излизате от приложението. От самото iMessage приложение можете да споделяте единствено снимки и видео. За да споделите контакт, трябва да отворите Address Book приложението. За да споделите местоположение, трябва да отворите Maps приложението.
    iMessage ви показва кога вашите съобщения са получени и прочетени, както и кога човекът от другата страна пише. WhatsApp няма тези опции*.

    WhatsApp има един голям недостатък. Приложението има проблеми с мрежата и със сървърите. В резултат на тези проблеми, понякога потребителите нямат възможност да използват приложението в рамките на няколко часа. Това вече може да бъде доста неприятно. Тук iMessage има голямо предимство – приложението работи стабилно и няма периоди, в които потребителите нямат възможност да използват услугата.

    iMessage показва дали потребителите, с които общувате, са ъпдейтнали своето устройство до iOS 5. Това на нас не ни изглежда като особено голямо предимство.

    Приложението iMessage е включено в iOS 5. Няма нужда да го сваляте допълнително, нито да плащате за него. Можете да свалите приложението WhatsApp от сайта на WhatsApp или от App Store. Цената на приложението е 0.99$. Тук iMessage има предимство – приложението е безплатно.

    *Корекция: WhatsApp също показва кога съобщението е получено и кога е прочетено.