iPhone, скорост на работа, батерия и iOS. Какво ги свързва?

iphone-6

Най-любопитната новина сред феновете на Apple и iPhone напоследък е “забавянето” на някои iPhone-и след ъпдейт до новата iOS 11. Първоначално, потребители в мрежата предполагаха, че Apple умишлено забавят работата на по-старите модели iPhone, за да ги подтикнат да си закупят по-нов модел. Тази “теория” разбира се не издържа…

Има обаче нещо друго.

Потребител в reddit с iPhone 6S е забелязал чувствително забавяне на смартфона си с излизането на iOS 11. Въпреки, че вече има няколко ъпдейта с корекции на бъгове на iOS, смартфонът му продължавал да работи необичайно бавно и разбира се дразнещо.

Интересното става след като същият потребител е направил тестове на iPhone 6S с Geekbench. С изненада е открил, че резултатите при single core и multi core тестовете са значително по-слаби от резултатите на същия смартфон от преди година например. А това е странно.

Впоследствие е забелязал, че батерията на неговия iPhone 6S не е в много добро “здраве”. Оказало се, че след смяна на батерията с нова – смартфонът му изведнъж се е оправил, което било потвърдено и от Geekbench.

Не пропускай:  iPhone 12 смартфоните ще са без слушалки и зарядно в комплекта?

Изводите които си е направил (и са съвсем логични) са, че с една от новите версии на iOS (или iOS 10.2.1 или iOS 11), Apple са направили така, че щом батерията започне “да си заминава”, софтуерът автоматично превключва процесорните ядра на по-ниска честота, като се стреми да запази времето за използване на iPhone с едно зареждане (разбирайте 1 ден).

iPhone 6S е смартфон на две години. Нормално е батерията му, да е за смяна. Щом Geekbench показва по-слаби резултати при single core и multi core тестовете, звучи напълно логично софтуер да се грижи за намаляване на честотата на процесорните ядра.

Изводът.

В случай, че разполагате с iPhone 6 или iPhone 6S и те работят по-бавно от нормалното – проверете “здравето” на батерията си. В случай, че сте на “здраве” около 75-79% – батерията направо си е за смяна. Или поне нашите тестове показват това. Сменете я, по възможност с оригинална и смартфонът би трябвало да се “забърза”. Ние ще проверим тази теория следващата седмица.