Измамници са откраднали криптовалута на стойност над 20 000 долара. Потърпевшият съди T-Mobile за небрежност

Темата за криптовалутите нашумя доста през 2017 година и дори най-големите песимисти, започнаха да се замислят “дали пък не изпускам влака”. С повишаването на цената обаче, криптовалутите стават все по-апетитна хапка за крадци и измамници. Долу-горе такъв е случаят и с мъж, комуто са били откраднати над 20 000 долара в крипто.

Карлос Тапанд, е имал криптовалута – 1000 броя OmiseGo (OMG) и 19.6 броя BitConnect (BCC). Общата стойност е била за над 20 000 долара и са били съхранявани в смартфона му.

Кражбата е станала по доста банален начин. Измамниците, са се обадили на поддръжката на T-Mobile (мобилния оператор, който използвал Карлос Тапанд) и са поискали прехвърляне на номера му, към друг мобилен оператор но вече в тяхно владение (в случая AT&T).

Бидейки във владение на телефонния номер на Тапанд, крадците са успели и да сменят паролата му в някой от акаунтите му с криптовалути и са изтегли всичко (1000 OMG и 19.6BCC). Продали са ги за 2.875 биткойна (BTC) и са ги трансферирали към друг акаунт.

Карлос Тапанд твърди, че малко преди инцидента е поискал от T-Mobile и да добавят допълнителна сигурност на акаунта, чрез активиране на PIN. Обвинява компанията, че не го е направила, което е направило акаунта му уязвим.

Малко след инцидента, биткойн (BTC) достигна връх от над 17 000 щатски долара, като сами можете да пресметнете, че сумата която е имал в този момент е достигнала почти до 49 000 долара…

Жалбата на Карлос Тапанд във Вашингтон, изиска да се оценят щетите за предполагаемото нарушение на T-Mobile на Федералния закон за съобщенията. Обвиненията са за нарушаване на договора, небрежност и нарушаване на закона за защита на потребителите.

Поуката, драги читатели, е да внимавате при регистрации в борси и всякакви други сайтове, които разчитат на телефонния Ви номер за идентификация. Задължително използвайте допълнителен PIN за защита… Не е изключено и в България, да се появят подобен тип измамници. Смартфоните отдавна не са просто телефони – вече са и портфейли.

Просто бъдете предпазливи.