Как да защитите с парола или пръстов отпечатък бележките си в Notes приложението в iOS 9.3

С пускането на iOS 9.3, Apple направиха няколко значими подобрения в операционната система, като едно от тях е възможността да заключвате конкретни бележки в Notes приложението им. Заключването става с код или Touch ID. Изглежда, че заключването не е достатъчно юзър френдли както се казва и получихме доста запитвания, как точно работи. Ами – ето как.

Първо трябва да създадете парола в Notes приложението на iPhone-а или iPad-а си. Това става, като влезете в настройките на смартфона или таблета и послед се предвижите до настройките на Notes приложението.

Тапвате на Password и ако за първи път го правите, ще трябва да си измислите някаква парола (която може да е съвсем различка от тази на смартфона). След това я въвеждате повторно, като добавяте и подсказка. От активирате и използването на Touch ID или сензора за пръстови отпечатъци, да се използва за отключване на бележките Ви.

Всъщност доста потребители са стигнали само до тук. Ето как става самото заключване на Notes приложението.

След като сте отворили конкретна бележка, която искате да заключите, тапвате на бутона за споделяне в горния десен ъгъл. След това – избирате LOCK NOTE иконата с катинарчето на втория ред. Ако не сте въвеждали паролата си наскоро – тук ще Ви я поиска. Ако я поиска – просто я въвеждате.

Сега – катинарчето вече се е появило в горния край на отворената бележка, което означава, че можем да заключим тази бележка, но все още е отключено. Остава да го заключим.

Това може да стане по два начина. Първият е директно от тук, да тапнете на отключеното катинарче. Това директно ще заключи всички бележки, които някога са били заключвани в Notes.

Вторият е като се върнем на екрана с всички бележки и до някои от бележките (тези, които някога сте заключвали) ще видите отключеното катинарче. Най-долу пък се намира бутона LOCK NOW. Тапваме върху него и всички катинарчета ще се заключат.

Обратно, ако искате да достъпите заключена бележка – вече е далеч по-лесно. Тапвате на VIEW NOTE и съответно използвате Touch ID или бутона за ръчно въвеждане на паролата. Това е всичко.